Broj 302
Početna > Putovanja > Za ljubitelje velnes programa

Banja Vrdnik

Za ljubitelje velnes programa

I u ovim zimskim danima, Fruška gora je omiljeno izletište naših turista koji najčešće ovde dolaze kako bi uživali u blagodetima termalnih voda

 

Fruška gora je savršeno mesto za vikend-odmor, jer pored uživanja u prirodi i izleta u Čortanovačku šumu, na Stražilovo ili Iriški venac, ovde će uživati i ljubitelji istorije i kulture razgledajući fruškogorske manastire. Poslednjih godinu dana, jedno od posećenijih mesta je i banja Vrdnik.

Žaklina Milenković 
Smeštena na južnoj strani Fruške gore, banja Vrdnik je tokom čitave godine omiljeno izletište. Venac Fruške gore štiti ga od hladnih severnih vetrova, zbog čega je klima prijatna i zimi. Naselje se nalazi na nadmorskoj visini od 260 metara, zbog brežuljaka izgleda „zatalasano", a ima manje od 4.000 stanovnika. Vrdnik se prvi put pominje 1315. godine, kao tvrđava Vrdnik. Dugo se razvijao uz istoimeni manastir, u koji su stizali doseljenici sa svih strana. 

Vrdnička kula
U blizini se nalazi i istoimena kula koju su davno sagradili Rimljani kako bi bila osmatračko mesto za odbranu Sirmijuma, iz kojeg je tada vladao rimski car Marko Aurelije Prob. Kula se nalazi pored Vrdnika, tačnije pored puta za Novi Sad, na nekoliko kilometara od centra Vrdnika. Najvrednija građevina je manastir Vrdnik (Ravanica) iz 16. veka, koji je dugo bio među bogatijima, a i danas je kapitalan. Osim čestica moštiju kneza Lazara, u manastiru se nalaze i mošti Svete velikomučenice Anastasije, kao i svetinje s Isusovog groba. Odlazak na Frušku goru je pravo hodočašće, a najpoznatiji manastiri su Krušedol (iz 1515. godine), Hopovo (u kome se zamonašio prosvetitelj Dositej Obradović), Beočin, Jazak (osnovao ga je srpski despot Jovan Branković)...

Stari rudnik
U Vrdniku je daleke 1804. otkriven mrki ugalj, pa je iste godine otvoren rudnik, jedan od najstarijih na Balkanu, koji je, međutim, zatvoren 1968. godine. Od 1908. godine u Vrdniku je radila i najjača termoelektrana u Vojvodini.

Turistička  ponuda
Pored Specijalne bolnice za rehabilitaciju Termal u turističkoj ponudi banje Vrdnik odnedavno je novi luksuzni hotel Premier Aqua s pet zvezdica gde su u ponudi velnes programi, masaže, kapsule zdravlja i aroma kupke. 

Lekovite vode
Blagotvorno dejstvo termalne vode u banji Vrdnik poznato je vekovima. Njen lekoviti sastav (natrijum, kalcijum, magnezijum, sulfati i hidrokarbonati) i optimalna temperatura od 31 stepena Celzijusa povoljno utiču na lečenje reumatizma, stresa, umora i napetosti. Lekovita banjska voda je višestruko lekovita i ima širok, pozitivan spektar dejstava na ljudski organizam. Leči sve oblike reumatskih oboljenja (hronični degenerativni reumatizam koštano-zglobnog aparata i kičmenog stuba), vanzglobni reumatizam, postoperativna stanja lokomotornog aparata i kičmenog stuba. Preporučuje se i kod oboljenja perifernog centralnog motornog neurona (neuritisi, neuropatije, pareze, paralize), bolnih sindroma (različitog porekla), rekovalescentnih stanja, respiratornih i ginekoloških oboljenja, migrenoznih stanja, deformiteta zglobova i kičmenog stuba.

 

Žaklina Milenković