Broj 302
Početna > Lepi i zdravi > Preventiva i terapija

Masaža za hladne dane

Preventiva i terapija

Iako je prva asocijacija kada se spomene masaža opuštanje, ova drevna terapija ima daleko veći značaj za naš organizam

Bez obzira na to s kojom je tradicijom i kulturom povezana, masaža ima za cilj uspostavljanje i očuvanje ravnoteže tela, uma i duše. Na taj način, utkana u svakodnevni život, ona ima značajno mesto u preventivnom i terapeutskom smislu. Na fizičkom nivou, masaža utiče na sve strukture našeg tela. Sami pokreti koji se primenjuju podstiču površinsko čišćenje kože od epidermalnih ljuspica, reguliše se rad znojnih i lojnih žlezda, a jedrina kože poboljšava se zahvaljujući stimulaciji kolagena i elastina. Poboljšanje cirkulacije, koje se manifestuje crvenilom na površini epiderma, ukazuje na bolju razmenu materija, dopremanje veće količine kiseonika, hranljivih materija i odnošenju iz kože štetnih produkata metabolizma.

 

Terapeutski značaj

U toku masaže kretanje krvi ubrzava se od šest do osam puta, što ide u prilog intenziviranju razmene materija na ćelijskom nivou, kao i podstaknutom čišćenju organizma od metaboličkih produkata. Ovaj proces podstiče i delovanje na limfni sistem. Poznato je da masaža utiče i na harmonizaciju rada unutrašnjih organa. Masaža stomaka blagotvorno deluje na rad tankog i debelog creva, bubrega, jetre, slezine i pankreasa. Tretman međulopatičnog dela opustiće napetost u grudnom regionu i poboljšati disanje.

Preventivna uloga 

Dobro dozirana masaža odložiće pojavu proširenih vena ako se bavite poslom koji zahteva dugotrajno stajanje i opterećenje donjih ekstremiteta. Isto važi i ukoliko imate genetski nasleđen problem s krvnim sudovima. Ako je posao kojim se bavite vezan za dugotrajno sedenje, masaža će odložiti pojavu hipertonične muskulature leđa, neće dozvoliti pojavu bolnih kvržica na njima, takozvanih miogeloza i fibrozita. Dobra prokrvljenost i razgibanost blagotvorno će delovati na vaš kičmeni stub, a samim tim odložiće i problem okoštavanja - spondiloze. Pored svakodnevne samomasaže ugroženih delova, preventivno se savetuje i ona detaljna bar jednom nedeljno u trajanju od 90 minuta.

Masaža za hladne dane

Tretman s Dalekog istoka - masaža toplim pljosnatim vulkanskim kamenjem, koja se upražnjava duže od 1.000 godina, danas je sastavni deo antistres programa.

Uspeh tretmana vulkanskim kamenjem zasniva se na elementima zemlje koji pozitivno utiču na nervni sistem. I upravo zato masaža toplim kamenjem vraća fizičku i mentalnu snagu. Toplota koja se prenosi kamenjem, oslobađa napetosti, opušta, obezbeđuje duševni mir. Osnovni efekat masaže je stvaranje osećaja potpune usklađenosti sa samim sobom, ali i sa okruženjem.

Protiv bolova

Masaža toplim kamenjem pozitivno utiče na lečenje određenih zdravstvenih tegoba, poput napetosti u mišićima, loše cirkulacije, raznih reumatskih stanja, bolova u leđima, anksioznosti, nesanice, depresije.

- Vulkansko kamenje je zaobljeno i glatko, tako da lako klizi po koži. Zagrejano na temperaturi do 47 stepeni, kamenje se postavlja na određene tačke preko kojih se utiče na određene vitalne funkcije. Dok kamenje deluje, terapeut izvodi pokrete blage masaže na nekom drugom delu tela, čime se toplota prenosi i na taj deo tela. Masaža je upotpunjena delovanjem prirodnih ulja koja ne samo da pomažu kamenju da klizi već hrane i neguju kožu - kaže Marija Dijas iz Bali detoks centra. 

Žaklina Milenković