Broj 302
Početna > Lepi i zdravi > Ostavi cigarete

Dijabetes i duvanski dim

Ostavi cigarete

Pušenje je naročito opasno za osobe koje imaju dijabetes, jer se kod njih povećava nivo šećera i masnoće u krvi, što dovodi do ozbiljnih posledica

Prema najnovijoj klasifikaciji, dijabetes se svrstava u kardiovaskularne bolesti, s obzirom na to da ovi pacijenti najčešće stradaju od bolesti srca i krvnih sudova, ističu stručnjaci povodom kampanje „Ostavi pušenje, obraduj svoja pluća".

Oštećenja krvnih sudova

Uprkos dobroj kontroli šećera, kod osoba s dijabetesom dolazi do oštećenja malih krvnih sudova u čitavom organizmu, što za posledicu ima pojavu arterioskleroze, bolnih neuropatija, oštećenja bubrega i oka. Sve to dovodi do povećanja učestalosti infarkta miokarda (srca), infarkta mozga (šlog) i pojave gangrene (najčešće stopala i nogu) koji su, nažalost, česti pratioci šećerne bolesti. S druge strane, pušenje je vodeći faktor rizika za pojavu arterioskleroze i drastično oštećenje krvnih sudova. Zato lekari upozoravaju da dijabetes i pušenje jednostavno ne smeju da idu zajedno, jer efekti duvanskog dima i povećane glukoze dovode do ubrzanog pogoršanja zdravlja pacijenata. 

Prvi u Evropi

Prema zvaničnim podacima, Srbi su prvaci Evrope po broju pušača, dok smo na dugom mestu po broju moždanih i srčanih udara. Svaki drugi muškarac i svaka treća žena su zavisni od duvana, a svakog dana u Srbiji se popuši 73 miliona cigareta, čineći pet-šest tona opušaka dnevno. 

Kad je u pitanju deo stanovništva kod kog je dijagnistikovan dijabetes, zvanični podaci pokazuju da svaka četvrta osoba s postavljenom dijagnozom dijabetesa puši. Kod osoba koje imaju dijabetes, pušenje može da izazove mnogo teže i opasnije posledice po zdravlje, do te mere da se pušenje može smatrati naporom u rangu bavljenja ekstremnim sportom kad su dijabetičari u pitanju.

Štetni efekti

Osim opterećenja za krvne sudove, od štetnih efekata izdvajaju se i lošija kontrola nivoa šećera u krvi, oštećenja bubrega koja vode dijalizi, oštećenja nerava i slično. 

- Veliki broj pušača svestan je da pušenje škodi njihovom zdravlju, ali nisu dovoljno uporni da ostave pušenje. Kod nas ima još prostora za edukaciju o metodama za ostavljanje pušenja kako bi pušači osetili da imaju podršku u nameri da ostave cigarete. Postoji više medicinskih načina za odvikavanje od pušenja, koji se mogu podeliti na nikotinske i nenikotinske. Kod nikotinskih se ne smanjuje broj receptora za nikotin i ti preparati praktično samo zadovoljavaju te receptore, čime ih, takoreći, održavaju u životu - kaže dr Petar Borović, predsednik Saveza Srbije protiv pušenja.


Metode odvikavanja

Prema njegovim rečima, nikotinska metoda, s druge strane, deluje tako što se u centralnom nervnom sistemu vezuje za sitne receptore kao i nikotin i daje taj osećaj relaksacije i zadovoljstva, ali istovremeno ne održava broj nikotinskih receptora u mozgu, već ih smanjuje. U te svrhe koristi se citizin, alkaloid iz biljke Cytisus laburnum. Osim ove nenikotinske metode, zanimljivo je reći da se nekada i antidepresivi koriste u borbi protiv cigareta. 

Pogubna statistika 

Istraživanja pokazuju da ljudi koji popuše najmanje 20 cigareta na dan imaju 61 odsto više šanse da obole od dijabetesa tipa 2 od osoba koje ne puše. Pušenje ometa telo da koristi insulin, pa se tako razvija dijabetes. Prestanak pušenja smanjuje taj rizik, ali sveži nepušači još uvek imaju 23 odsto više šanse za dijabetes od nepušača.

Žaklina Milenković