Broj 302
Početna > Intervju > Natalija Dević

Moj stil

Natalija Dević

Autorka knjiga Igra zavođenja i Sve je to ljubav kaže da je slaba na haljine, smatra da je odeća koju biramo poruka drugima, a nakit, kojem ne može da odoli, dobra investicija

Kako biste opisali svoj modni stil? 

Volim kombinacije upečatljivog i svedenog, jednostavnog i luksuznog, ali najviše volim odeću za koju znam da baš meni najbolje stoji. Nekad je to ljubav na prvi pogled, nekad tek na prvo probanje. 

Žena se sa stilom rađa ili na njemu treba poraditi tokom života?

Stil je dobar miks karaktera i odnosa prema životu. Osoba koja nema stila u ophođenju, u načinu na koji govori i smeje se ne može imati stila ni u svojoj pojavi. Mada, to se još i može naučiti. S druge strane, ko nema problem sa sobom, ima životni, pa i modni stav. To se vidi po tome šta čovek bira da obuče i kako mu sve dobro stoji.

 

Da li je bitnije biti u trendu ili imati stila?

Bez osećaja kako uklopiti trendi komad ili detalj, cela slika pretvara se u modni fijasko. Uostalom, ljudi sa stilom diktiraju trendove.

Šta nikada neće izaći iz mode?

Mala crna haljina i karakter.

Postoje li pravila u oblačenju kojih se uvek pridržavate? 

Treba dati koliko god novca je potrebno za dobre cipele, haljinu, kaput i komad nakita koji niko drugi neće imati, a platiti minimalno jednostavne stvari koje neću ni želeti da nosim sledeće sezone. Izbegavam tesne stvari, neudobnu obuću i sintetičke materijale, kao i boje i krojeve koji ne laskaju figuri.

Kojim trikom se služite kada nemate puno vremena za spremanje, a želite da zablistate?

Dok još trčim uza stepenice, sklopim u glavi kombinaciju od cipela do minđuša i za ceo proces mi treba 15 minuta kad uletim u stan. Obučem se, natapiram kosu, fiksiram je lakom, popravim šminku i gotovo. Trik je u urednom ormanu i složenoj kutiji za nakit.

Na šta biste potrošili poslednju paru?

Ne mogu da odolim nakitu, ali to nije tako loša investicija. Imam komade sa svih krajeva sveta: prsten kupljen u Egiptu koji izgleda poput paunovog pera, minđuše iz Grčke koje su replika antičkih, burmu iz Rusije koja je kao od čipke, narukvicu iz Mauritanije koja je ručno kovana za mene.

Koliko odeća govori o osobi koja je nosi i procenjujete li na prvu loptu ljude na osnovu izgleda? 

Izbor odeće je poruka. Volim ljude koji to razumeju i koji su po tome prepoznatljivi u masi. Njihov izgled poručuje da znaju da isprate trendove, ali da ipak imaju svoj stil. S druge strane su oni koji su se obukli „za sve pare”, brendovi i maniri im se sudaraju u očaju, a fejk i plastika vrište s njih. To me beskrajno zabavlja i naravno da ih procenujem po izgledu koji su sami odabrali.

Idealna odevna kombinacija koja bi mogla da se nosi od jutra do večeri je...

Zvonasta haljina do iznad kolena, ravne udobne čizme, dobar komad nakita, tašna od čvrste kože i kratka bunda. Ali, od detinjstva imam naviku da se bar triput presvučem. To mi mnogo više prija.

 

Koji komad odeće je najzastupljeniji u vašem garderoberu?

Haljine. Obožavam ih, imam ih mnogo, a i dalje ih kupujem i sve stignem da ih nosim. Za dobru haljinu je uvek mnogo prilika.

Prepoznatljivi ste po dugoj plavoj kosi. Da li se najbolje osećate kao plavuša ili ponekad razmišljate o promeni imidža?

Pokušala sam da to promenim dvaput. Prvi put sam stavila mini-val i rasplakala se jer me teča nije prepoznao, a drugi put sam se ofarbala u crveno, jer sam smatrala da će mi tako plave oči neverovatno doći do izražaja. Kad sam se videla u ogledalu, natukla sam kapu na glavu, stavila naočari za sunce i otišla kod frizera da mi vrati moju boju kose. Od tada ne dokazujem frizurom više ništa osim, možda, da su plavuše  pametne.

Da li ste zagovornik zdravog načina života i koliko vremena posvećujete nezi i vežbanju? 

Veoma se trudim da jedem zdravu, sveže pripremljenu hranu i da tako kuvam, ali zgrešim s kolačima i u kafani. Što se tiče vežbanja, otkrila sam plesni klub „Mladost” i savršeni body&mind, na koji idem već nekoliko meseci. Uz to, uživam u nezi lica specijalnim ruskim tretmanima doktorke Nevenke Dokmanović.

 

U krevet s novim cipelama 

Vaš modni fetiš su...

Cipele. Kad sam imala četiri godine, ubedila sam roditelje da su mi uz prvi mantil plave boje neophodne i teget lakovane cipele. Te noći, mantil su nekako i skinuli s mene, ali cipele nisu uspeli. Više ne spavam u novim cipelama, ali imam bar pedeset pari.

 

 

Maja Čanović