Broj 302
Početna > Zanimljivosti > Lepota kao inspiracija

Angelina Dončić - kako postati modni kreator

Lepota kao inspiracija

Angelina Dončić bavi se osam godina ovim zanimanjem i zajedno s bratom osmislila je novi modni brend GINNA

Kako se postaje modni kreator?

Pored talenta, kreativnosti, inovativnog duha, potrebno je i adekvatno obrazovanje. Većina modnih kreatora posle završene srednje škole dizajn tekstila završe i višu tekstilnu školu, gde dalje nadograđuju znanje zavisno od smera i ličnih  interesovanja. Postoje i privatne škole koje vam daju odlično obrazovanje iz ovih oblasti. 

Koji su talenti potrebni za ovu vrstu zanimanja?

Kreativnost pre svega, ali i sposobnost da određenu zamisao sprovedete u delo. Konkretno, u mom slučaju, kada zamislim određeni model, odmah radim na realizaciji, crtam kreacije i postavljam ih na modelima. Svako ko se bavi modom ima neku vrstu talenta, samo je bitno da li će se opredeliti za jednstavnost, avangardni stil, neobične kreacije.     

Kako nastaju novi modeli?

Kada se kreiraju nove kolekcije, odmah se na papiru iscrtaju modeli, obeležavaju detalji. Crtež se zatim predaje dalje, u proizvodnji modelari vade krojeve i šiju modele. Modeli se zatim isprobavaju, ukoliko je potrebno, koriguju se, šire, sužavaju, radi se na modelu dok se ne dovede do željenog izgleda.   

Koji je modni stil aktuelan ove jeseni? 

Iako je u trendu militari fazon i zagasite boje, trudimo se da se u našoj kolekciji i ove jeseni pojave ženstveni i lepršavi modeli. Zagasite boje su u trendu, maslinastozelena, teget, bordo ali i petrolej boja i ljubičasta. 

 

Koje su dobre i loše strane vašeg zanimanja? 

Svaki kreator se uvek trudi da što bolje plasira novu kolekciju koja pronalazi put do klijenata. Dešava se, međutim, da neki modeli ne budu prihvaćeni, što je neka vrsta opomene za sledeću sezonu. Zato se trudim da se u svakoj kolekciji pojave programi i za punije osobe, poslovni svet. Pokušavam da napravim kolekciju u kojoj svako može da pronađe nešto za sebe. 

 

Koji je vaš modni stil?

Preko dana je to prilično kežual varijanta, a uveče su to svedeni, prefinjeni modeli. 

Žaklina Milenković