Broj 302
Početna > Lepi i zdravi > Čišćenje pluća

Nutricionizam

Čišćenje pluća

Dijetetičar-nutricionista Milka Raičević preporučuje inhalacije etarskim uljima i korekciju ishrane kako biste u ovim hladnim danima očistili pluća i zaštitili respiratorne organe

Inhalacije etarskim uljima 

Redovno se (dva-tri puta nedeljno) inhalirajte etarskim uljima eukaliptusa, peperminta, ruzmarina ili majčine dušice. To će pomoći da brzo očistite pluća od toksina i viška sluzi. Može se koristiti ne samo za detoksikaciju pluća nego i kod gripa, prehlade, bronhitisa, laringitisa i drugih respiratornih tegoba.

Korekcija ishrane

Neke namirnice posebno doprinose zdravlju pluća.

Čili - ljuta hrana pomaže u razgradnji viška sluzi u plućima i u organizmu. Kada jedete ljutu hranu, odmah počne da vam curi nos. Na isti način ljuta hrana deluje i na višak sluzi i katrana u plućima, pomažući našem organizmu da ih lakše eliminiše.

Voda je najbolje sredstvo za čišćenje organizma, ne unosite gazirane sokove, kafu ili alkohol. Dobra hidracija je ključna za zdravlje i ubrzava proces čišćenja od toksina.

Luk i đumbir

Beli luk sprečava nastanak mnogih bolesti, uključujući rak i infekcije pluća, pomaže u razgradnji sluzi i izbacivanju toksina iz organizma.

Đumbir je moćno sredstvo za detoksikaciju pluća. Čaj od korena đumbira s limunom olakšava disanje i pospešuje eliminaciju toksina disajnih puteva. Možete napraviti i toplu kupku s prahom od đumbira. Trajanje kupke bi trebalo biti 20 minuta. Para koju udišete ulazi direktno u disajne puteve, olakšava proces disanja i pročišćava pluća. Uz svaki obrok pojedite mali komad đumbira. To će poboljšati varenje i doprineće procesu čišćenja organizma.

Vežbe disanja

Da biste očistili pluća, savetuje se i sledeća vežba koju bi trebalo da radite ujutro, kada je vazduh čist i svež.

Zauzmite stojeći položaj, budite opušteni, držite ruke sa strane i noge malo razdvojene. Nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite kroz nos. Sada udahnite kroz nos i polako izdahnite kroz usta ali se ne zaustavljajte ovde, jer je u plućima preostalo još ustajalog vazduha. 

Sada, naterajte dijafragmu da izdahne sav taj vazduh iz pluća uz pomoć dahtanja. Nekoliko puta izdahnite kroz usta - sve dok ne osetite da u plućima više nema vazduha. U tom trenutku ćete osetiti kako se stomak uvukao unutra.

Kroz nos, polako udahnite svež, čist vazduh  u prazna pluća.

Napunite pluća vazduhom do kraja, a zatim zadržite dah pet sekundi, polako brojeći 1... 2... 3... 4... 5.
U ovom trenutku, kiseonik je napunio pluća i svaku ćeliju u telu. 

Opet izdahnite kroz usta, sve dok više nema vazduha da biste isterali preostali vazduh iz pluća.

Kroz nos, polako udahnite svež, čist vazduh u prazna pluća.

Ponovite vežbu toliko puta koliko vam se sviđa. Osim toga što pročišćava pluća, ova vežba ima i drugu dobrobit - vaš stomak će s vremenom postati čvrst i ravan.

Žaklina Milenković