Broj 302
Početna > Lepi i zdravi > Bolest crvenog oka

Oftalmologija

Bolest crvenog oka

Konjunktivitis ili upala očne spojnice, veoma je rasprostranjena bolest oka u ovo doba godine. Često se za konjunktivitis koristi i naziv „crveno oko"

Konjunktivitis je upala sluzokože oka. Konjunktiva (sluzokoža) je providna, glatka i sjajna struktura koja povezuje zadnju površinu kapaka i očnu jabučicu.

Akutni kataralni konjunktivitis je bakterijska upala koja se odlikuje većom prokrvljenošću oka, zbog čega je oko crveno. Bolest može spontano proći i relativno se često javlja.

Simptomi konjunktivitisa

Simptomi konjunktivitisa su crvenilo, peckanje, svrab, otečeni očni kapci, osećaj stranog tela u oku. Preterano lučenje sluzi žuto-zelene boje je povezano s bakterijskim konjunktivitisom. Ovaj sekret pogoršava vid, tokom noći slepljuje trepavice dok pri buđenju otežava otvaranje očiju. Suva upala stvara osećaj stranog tela u oku. Alergijski konjunktivitis uzrokuje svrab očiju i kapaka. Simptomi virusnih upala su često zapušenje sinusa i curenje nosa, kao i preosetljivost na svetlost. Simptomi bakterijske upale su bol, svrab, crvenilo u očima, oticanje limfnih čvorova ispod ušiju.

Uzroci bolesti

Ovu upalu uzrokuju bakterije (Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus i Haemophilus aegyptius). Mada, nekada uzrok ostaje nepoznat, iako se sprovede detaljno ispitivanje. Infekcija obično počne naglo na jednom oku, a proširi se na drugo oko za dan-dva zbog diranja rukama. Terapija traje nekoliko dana, a bez terapije do dve nedelje i uvek dođe do spontanog izlečenja.

Bakterijski konjunktivitis se širi zaraženim rukama, peškirima, ubrusima, kozmetikom, lažnim trepavicama ili zbog produženog nošenja kontaktnih sočiva.

Lečenje

U lečenju konjunktivitisa koristi se ispiranje oka sredstvima koja ne nadražuju oko, antibioticima i dodatnim merama. Pre početka terapije važno je isprati sekret fiziološkim rastvorom. Obično se daju antibiotici širokog spektra na početku terapije - najčešće se primenjuju sulfonamidske kapi, najmanje šest puta na dan i antibiotska mast (hloramfenikol) uveče da omogući dobru koncentraciju leka tokom spavanja. Može se dati ciprofloksacin 0,3% kapi i mast. Oko ne sme biti pod zavojem, jer takva sredina pogoduje razmnožavanju bakterija.

Korisni saveti 

Na oko se može postaviti hladna obloga tri-četiri puta dnevno u trajanju 10-15 minuta kako bi se smanjio svrab i ublažio bol. Svaki put se koristi nova, čista obloga.

Treba izbegavati češanje oka kako bi se smanjila iritacija. Tokom dana je preporučljivo nositi naočare za sunce, jer je oko osetljivo na svetlost. Treba baciti staru kozmetiku za oči, jer će nakon izlečenja uzrokovati ponovnu infekciju bakterijama koje se na njoj nalaze. Svaku noć treba spavati na novoj, čistoj jastučnici. Izbegavati nošenje kontaktnih sočiva dok se stavljaju lekovi u oko.

Uzroci bolesti

- fizikalni (promaja, toplotne nepogode)

- hemijski (kiseline)

- bakterijski (stafilokoke i streptokoke)

- virusni

- alergijski (prašina, kozmetika)

Vrste konjunktivitisa:

- virusni

- alergijski

- bakterijski

- neonatalni

- inkluzijski (bazenski) - izazvan bakterijom hlamidijom

- gonokokni

- hronični (trahom)

 

Ž. M