Broj 301
Početna > Lepi i zdravi > Strah od belog mantila

Prvi odlazak kod doktora

Strah od belog mantila

Igle i stetoskopi, mogućnost da će osetiti bol tokom pregleda ili strah od nepoznatog okruženja samo su neki od razloga zbog čega deca ne žele ni da privire u ordinaciju

Sezona virusa je već počela, a s padom temperature sve više je bolesnih kako odraslih tako i mališana. Nema tog deteta koje sa osmehom prihvata odlazak kod čika doktora. Strah je izazvan bilo prethodnim negativnim iskustvima iz doma zdravlja, bilo greškom roditelja koji ih plaše doktorom i injekcijama. 

Učenje na maminom primeru 

Pošto vaš mališan ne može da izbegne lekarske preglede, potrebno je da odigrate ključnu ulogu u tome da stekne pozitivan stav o doktorima. Objasnite mu koliko su zdravlje, pregledi i redovne lekarske kontrole bitni. Ako to ne upali, stručnjaci smatraju da se taj strah može suzbiti ukoliko ga povedete na neki vaš zdravstveni pregled. Nikome nije prijatno da vadi krv, primi injekciju ili izvadi zub, ali ako dete bude videlo kako vi to mirno prihvatate, poželeće da i ono bude hrabro baš kao mama ili tata. 

Opušteno u čekaonici 

S obzirom na to da čekanje ispred ordinacije ume da se otegne, beli zidovi čekaonice i druga bolesna deca mogu dodatno da opterete vaše mezimče. Da biste ga umirili, ponesite njegovu omiljenu igračku ili knjigu. Pokažite strpljenje i razumevanje, umesto da mu govorite kako ne treba da plače jer nije beba. Prisetite se kako je bilo kada ste vi bili dete i podelite sa njim neku zanimljivu pričicu iz detinjstva tokom posete lekaru.

Injekcija kao bauk 

Najveću uznemirenost i strah deca osećaju pred primanje injekcije ili vakcinisanje. Razmišljaju o debljini i veličini igle, da li će mnogo boleti i koliko će trajati jer su već čuli kojekakve priče od vršnjaka. Umesto da mu pričate kako to nije ništa i da sva deca dobijaju injekcije, budite iskreni prema detetu i recite mu da injekcija ne može a da ne bude bolna, ali da to kratko traje i da će proći dok izbroji do pet. Takođe, objasnite mu koliko je injekcija, odnosno vakcina bitna i kako će posle nje ozdraviti i moći da radi ono što inače najviše voli, a sprečen je zbog bolesti. 

Važnost pedijatra 

Veoma je bitno i da dete uvek vodite kod istog pedijatra. Na taj način dete će se navići na svog doktora i znaće šta može da očekuje od njega jer će se s vremenom razviti poverenje između malog pacijenta i lekara. Takođe, potrebno je da i vi razvijete odnos poverenja sa detetovim lekarom. Ukoliko ste nezadovoljni njegovim odnosom prema detetu i načinom koji obavlja svoj posao, možda je bolje da razmislite o prebacivanju kartona kod drugog lekara. Ipak je pedijatar osoba koja treba da vodi računa o zdravlju vašeg deteta dugo vremena. 

Saveti roditeljima

  • - Uz pomoć igračaka i knjiga probajte da mu dočarate kako izgleda kada mu doktor pregleda grlo ili sluša pluća.
  • - Odvajanje od roditelja samo će pojačati strah. Zato mu dopustite da vam sedi u krilu dok pregled traje.
  • - Ne zaboravite da posle obavljenog pregleda pohvalite dete, zagrlite ga i poljubite          .

Poslastičarstvo za klince 

Madlenice 

  • Sastojci
  • 150 g putera 
  • 200 g šećera
  • 200 g brašna 
  • 6 jaja 
  • kesica kvasca 
  • limunova kora 

Priprema

Zamoli nekog odraslog da zagreje rernu na 200 stepeni. Istopi puter tako što ćeš ga ostaviti minut i po u mikrotalasnoj pećnici podešenoj na 425. Izrendaj limunovu koru. Stavi u činiju puter i šećer i pomešaj ih žicom za mućenje. Dodaj jaja, jedno po jedno, a zatim i rendanu limunovu koru. U drugoj činiji pomešaj kvasac i brašno. Zatim ih sipaj u prvu činiju i sve dobro promešaj. Namaži puterom kalupe za madlene. Sipaj testo tako da ispuni tri četvrtine kalupa. Zamoli nekog odraslog da peče madlene oko 15 minuta na 200 stepeni tako da lepo porumene i narastu.

Caka

Madlene će biti još bolje ako u brašno dodaš jednu kafenu kašičicu kakaoa.

M. Č.