Broj 301
Početna > Intervju > Maštam o majčinstvu

Ilda Šaulić

Maštam o majčinstvu

Pevačica koja je nedavno izdala novi album pod nazivom Fališ mi tvrdi da se muškarci boje emocija, kaže da je u ljubavi uvek slušala samo svoje srce i otkriva da jedva čeka da se ostvari u ulozi majke

Radomir Počuča te je pitao: „Koliko je teško jednoj ženi da bira između posvećenosti karijeri i posvećenosti porodici/deci? Da li žena treba da s ponosom ili pokunjeno da kaže da je domaćica"?

Žena s ponosom treba da kaže da je sve ono što je sama odabrala da bude. Dakle, ukoliko je izbor žene da svoj život posveti porodici, to je odluka vredna poštovanja baš kao i ako je ta ista žena rešila da joj karijera bude prioritet. U današnje vreme teško je postići da budeš jednako uspešan na oba polja, ali znam žene kojima i to polazi za rukom i po meni su te žene istinski heroji. Trudiću se da jednoga dana kada budem imala decu i ja budem takva.

Da li je došlo vreme kada žene preuzimaju inicijativu u životu, u ljubavi...?

Mislim da su žene uvek imale inicijativu, ali su po karakteru određene da budu vladari iz senke. Današnje vreme propagira agresivne žene koje su dominantne po svim pitanjima i mnogo žena se tako ponaša, ali mislim da je prva žrtva takvog ponašanja ženstvenost koju ja ne želim da izgubim. To ne znači da sam nesigurna ili da nisam ambiciozna, već samo da biram životni put koji odgovara mom senzibilitetu.

Šta je najzahtevnije u muško-ženskim odnosima, a šta je ono najvažnije što si naučila o muškarcima?

Ne samo u muško-ženskim odnosima, već i u ljudskim odnosima generalno, najzahtevnije je shvatiti da se tvoja sloboda završava tamo gde tuđa počinje. Postoje ljudi koji to nikako ne umeju da shvate, a oni nisu dobri ni za prijatelje, poslovne saradnike, a kamoli za životne partnere. Ono najvažnije što sam shvatila o muškarcima jeste da samo oni koji su ostvareni i sigurni u sebe mogu ući u moj život u bilo kom svojstvu.  

Šta je bitno za dobar spoj muškarca i žene?

Verujem u ljubav i mislim da ona sve pobeđuje te je u skladu sa tim ona najbitnija za odnose između muškaraca i žena. Ne znam da li ste primetili, ali ljubav je imenica ženskog roda, a to nije slučajno.

Muškarcima je fudbal najvažnija sporedna stvar na svetu, a ženama?

Ne znam za ostale žene, ali meni su cipele i torbe na prvom mestu (smeh).

Za žene se često kaže da su neustrašive. U čemu si ti hrabrija od muškaraca?

U iskazivanju osećanja. Žene se ne boje da pokažu svoje emocije, dok su muškarci, koji su više u dodiru sa svojom racionalnom nego sa emotivnom stranom, u tome promišljeniji i samim tim manje hrabri jer vrlo često vagaju šta bi mogli da dobiju, a šta da izgube. Doduše, to im je prednost kada su neke druge stvari u životu u pitanju.

Može li žena biti ispunjena i srećna ako nema muškarca uz sebe?

Naravno da može, ali ta sreća nikada nije potpuna. Isto važi i za muškarce.

Koje osobine bi trebalo da poseduje tvoj savršen muškarac?

Kod muškarca uvek prvo primetim stav i držanje jer oni mnogo govore o njegovom karakteru. Muškarac mora biti zreo, ostvaren, sa jasnim stavovima o životu, inače ne postoji način ni da ga primetim.

U jednom intervjuu si rekla da si u ljubavi uvek slušala srce, jesi li se ikada zbog toga pokajala?

Nikada se u životu nisam kajala zbog bilo čega što sam uradila. Svi pravi potezi, ali i promašaji koje sam napravila formirali su moju ličnost. A ja volim sebe takvu kakva jesam.

Na koje kompromise u ljubavi nikada ne bi pristala?

Ne samo u ljubavi već i u svim drugim odnosima ne dozvoljavam ljudima da mi rade ono što ja nikada ne bih njima. Dakle, zahtevam ljubav, poverenje, posvećenost, vernost, požrtvovanje... Sve ono što i ja dajem. 

Nešto sasvim lično

Jesi li zaljubljive prirode, da li te je teško osvojiti?

Zavisi od toga ko osvaja. Pravom muškarcu nije teško da me osvoji, ali mislim da je danas takvih sve manje. Imam utisak da danas muškarci idu linijom manjeg otpora i izbegavaju žene koje znaju šta žele, koje su ostvarene i samosvesne.

Tvoj emotivni život obeležila je veza koja je trajala trinaest godina. Da li žena iz ljubavnih raskida izlazi jača i mudrija?

Ne mogu da odgovorim u ime svih žena, jer tu ne postoji pravilo ali znam da je mene, da se iskoristim starom istinitom izrekom, ojačalo sve što me nije ubilo.

Kakvo je tvoje trenutno emotivno stanje?

Zaljubljena sam i srećna. Uvek sam zaljubljena.

Vidiš li sebe u ulozi majke i supruge?

Ja bih te dve uloge razdvojila. Maštam o tome da se ostvarim kao majka i nadam se da će mi se u budućnosti to i desiti. Ukoliko budem našla adekvatnog partnera s kojim ću zasnovati porodicu moja sreća bi bila kompletna. Ali, ako se to i ne desi, spremna sam i na to da budem samohrana majka.

Pitanje za Dejana Vasiljevića

Veruješ li u postojanje muško-ženskih prijateljstava?

 

Milica Prelević

Foto: Miloš Nadaždin