Broj 300
Početna > Lepi i zdravi > Zdrava sam kao dren

Ishrana za jak imunitet

Zdrava sam kao dren

Na prelasku godišnjih doba, kada je vreme promenljivo, imunitet velikog broja mališana je prilično uzdrman pa se mnogi razbolevaju

Doktorka Mirjana Mićović, pedijatar Doma zdravlja Stari grad, kaže da ishranu najmlađih tokom zime treba obogatiti namirnicama koje će im pružiti zaštitu od uzročnika bolesti, a imuni sistem podići na viši nivo. 

Salata puna vitamina

 

- Bez obzira na to što ih obožavaju, mališanima treba ograničiti unos slatkiša jer upravo oni smanjuju udeo ostalih hranljivih materija u svakodnevnim obrocima. Dok doručak i večera treba da se baziraju na mleku i ugljenim hidratima, užina u prepodnevnim satima treba da bude voćna. Kasnije, kao popodnevnu užinu, detetu možete da date jogurt s dodatkom zdravih biskvita. Za ručak savetujem pravilno odabrane i izbalansirane namirnice. Sveža salata, supice od povrća, čorbica s junetinom, bareno povrće i meso bareno ili pečeno bez masnoća prijaće vašem detetu i obezbediće potrebnu energiju za ostatak dana - objašnjava dr Mićović. 

Napici za juniora

Nutricionisti tvrde da su za jak imunitet dece najbolji sveže ceđeni sokovi od voća i povrća, limunada s malo meda ili žutog šećera, čajevi... Odličan je i vitaminski koktel od šargarepe, mandarine i limuna, koji dete treba da pije jednom dnevno (pravi se od dve mandarine, jednog limuna i tri ili četiri šargarepe s malo meda). Veoma efikasan je i jogurt s probiotikom, koji blagotvorno deluje na crevnu floru. Do pete godine pedijatri ne preporučuju gotove sirupe jer insistiraju na tome da dete kroz ishranu dobija sve neophodne vitamine i minerale.

Oprezno sa suplementima

Kada su u pitanju suplementi za najmlađe, stručnjaci upozoravaju da preparati koji u sebi sadrže alkohol mogu samo da škode. Roditelji posebno treba da vode računa i pridržavaju se preporučenih doza u zavisnosti od uzrasta deteta. Treba znati i to da suplemente ne treba davati detetu duže od šest nedelja. Vitamin C je odavno poznat kao jedno od efektivnijih sredstava za jačanje imuniteta, prvenstveno zbog svog antioksidativnog delovanja. Ima ga u voću i povrću (kivi, pomorandže, limun, grejp, kiseli kupus). 

Medena apoteka

Med je za decu idealna slatka hrana. S obzirom na to da je sladak i da se lako vari, malo koji mališan ga ne prihvata. Savremene hemijske i biološke analize meda pokazuju da povoljna kombinacija hranljivih materija u njemu ne opterećuje i ne angažuje sistem za varenje dečjeg organizma dodatnom preradom. Za decu je med gotova hrana koja se 100 odsto iskorišćava u organizmu i uključuje u njegove životne funkcije. Zbog mogućnosti pojave alergije, potrebna je opreznost pri uvođenju u jelovnik odojčadi iz porodica sa alimentarnim alergijama. 

Matični mleč

Matični mleč podstiče regeneraciju svih ćelija u telu, uravnotežava varenje i stimuliše imunitet. Odličan je za primenu kod dece koja, uz oslabljeni imunitet, imaju i slab apetit. Preporuka je da matični mleč koristite najviše tri meseca i da tada pravite pauzu. Ako je dete mlađe od dve godine, alergično je na polen ili na med, upotreba matičnog mleča nije preporučljiva. 

D. Rodić