Broj 300
Početna > Lepi i zdravi > Zadovoljna svojim grudima

Estetska korekcija

Zadovoljna svojim grudima

Ako ste oduvek želeli da popravite izgled svojih grudi, pre odluke da se podvrgnete ugradnji implantanata, konsultujte se sa hirurgom i obavite potrebne preglede

Poslednjih godina kod nas vlada trend bujnih ženskih grudi, pa sve više devojaka ima želju da svoje poprsje uveća bar za jedan broj.

Estetska hirurgija pruža neverovatne mogućnosti i kada žene nakon trudnoće i dojenja izgube devojački izgled grudi, ali i kada usled teškog oboljenja ostanu bez dojke. Koji god da su razlozi za korekciju grudi, najvažnije je da se konsultujete sa stručnjakom pre hirurške intervencije i ugradnje implantanata.

- Jedna od čestih rečenica koju pacijenti izgovaraju je: 'Ja ne znam šta mi je ugrađeno'! Da li je to luksuz koji može jedno svesno i socijalno odgovorno biće da dozvoli sebi u 21. veku? Naravno da ne može! Imate jedan život, jedno telo, koje ne smete tako lako da habate i budete nemarni prema njemu. Da biste sebi priuštili estetsku operaciju, koju ne morate da radite radi sopstvenog zdravlja, onda ne bi trebalo njome da ugrozite zdravlje - kaže dr Violeta Skorobać, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Pucanje implantanata

Prema njenim rečima, izbor implantanata lošeg kvaliteta može dovesti do kapsularne kontrakture ili pucanja. To može biti uzrok ponovne operacije, dodatnog uklanjanja tkiva i izlaganje dodatnom stresu. Implantant slabijeg kvaliteta takođe povećava mogućnost stvaranja zapaljenske reakcije, formiranja upornog seroma ili reakcije odbacivanja.

- Implantanti s kraćim vekom trajanja mogu vas opet odvesti na operaciju, za koju niste spremni ukoliko niste upoznati sa tim da bi ih trebalo zameniti i u kom vremenskom razdoblju. Morate da vodite računa pri izboru veličine i oblika implantanata kako biste ih prilagodili obimu svog grudnog koša i obliku dojki - objašnjava naša sagovornica.

Obavezan ultrazvuk

Pre operacije obavezan je ultrazvučni pregled dojke.

- Kada se pri ultrazvučnom pregledu primeti neka promena koju bi trebalo odstraniti, najčešće se tokom operacije uklanja i šalje na patohistološki pregled. Ako se ustanovi da imate dosta masnog tkiva, a manje žlezdanog tkiva, to znači da će vam se veličina dojki menjati s promenom telesne mase. Ukoliko smršate, postoji mogućnost da će vam se određena vrsta implantanata pipati ili čak videti, zato morate biti obazrivi oko izbora. Ako se udebljate, grudi će vam porasti preko željene veličine i postoji mogućnost opuštanja - ističe dr Skorobać.

Napraviti pravi izbor

Hirurg će prilikom pregleda proceniti kvalitet vaše kože i potkožnog tkiva, rasprostranjenost i simetričnost oba grudna mišića, prisustvo deformiteta grudnog koša, simetričnost građe i oblika dojki. Nakon toga će vam predložiti najbolje implantante za vas.

- Probajte preporučene implantante i zatražite da vam lekar pokaže fotografije sličnih pacijenata, kao i njihove rezultate, posle operacije i u odgovarajućim vremenskim distancama. Svakako je vrlo bitna i vaša želja, tj. vizija željenog estetskog izgleda - kaže dr Skorobać.

Grudnjak - doživotna obaveza

Odgovarajući izbor grudnjaka je vrlo bitan i doživotna obaveza jer pod silom zemljine teže svaki deo tela se opušta, a naročito protezom opterećene grudi.

- Grudnjak ne sme da primiče ili da gura proteze nagore jer pozitivnim pritiskom proteze na tkivo iznad nje dovodi do istanjenja i mogućeg pipanja proteze. U nekim slučajevima savetujemo da se grudnjaci privremeno ne nose radi postizanja određenog estetskog izgleda grudi, ali to strogo kontroliše lekar.

Prilikom trudnoće i nakon nje, kao i kod mršavljenja i vežbanja, nose se steznici koji fiksiraju čvrsto grudi za grudni koš - kaže dr Skorobać.

Marija Riboškić Jovanović