Broj 300
Početna > Putovanja > Termalne vode, čarde i salaši

Banje Mađarske

Termalne vode, čarde i salaši

Bilo da se uputite ka Đuli, Harkanju ili Đoparošu, banje Mađarske i u ovo doba godine nude aktivan odmor, velnes centre, termalne bazene sa hidromasažerima, saune, parne kabine

Banja Đula

Naziv Đula znači vojnički čin, poput komandanta kasarne. Vremenom postaje kršteno ime, a danas je to i naziv čuvene mađarske banje. Banja Đula nalazi se pored grada Bekeščabe i od Beograda je udaljena 302 km. Godišnje ovo turističko mesto poseti oko 900.000 gostiju iz cele Evrope. Poslednjih godina banja Đula privlači sve veću pažnju i naših turista, zbog blizine i pristupačne vanpansionske potrošnje.

Stari dvorci i tvrđave

Od ukupno 22 bazena, šest je s mineralnom vodom temperature od 36 do 40 stepeni. Voda je blagotvorna za postoperacione tokove a nedavno je medicinski dokazano blagotvorno dejstvo u lečenju osteoporoze. Pored uživanja u toploj, lekovitoj vodi, u turističkoj ponudi ovog banjskog mesta je i botanička bašta, stari dvorac, tvrđava. Turisti često zastaju i pored jednog starog, oronulog drveta u parku na kome stoji natpis da je čuveni kompozitor Ferenc Erkel baš na tom mestu komponovao mađarsku himnu. Ljubiteljima aktivnog odmora namenjen je i veliki broj kafića, restorana, čardi u kojima se poslužuju pikantna mađarska jela. Posebna turistička atrakcija u banji je poslastičarnica stara 160 godina, koja je ujedno i muzej poslastičarstva.

Škole jahanja

Za sve goste organizuju se i izleti do Veseli čarde, koja je dobila naziv po tamošnjem hajduku koji je, kako kažu, voleo dobru hranu, vino i žene. U turističkoj ponudi je i Štajgerdvald salaš, poznat kao Pusta, koji se nalazi na 10 km od Đule. Salaš je pretvoren u etno-muzej sa 2.500 eksponata, veliku ergelu konja o kojima se brinu mađarski Čikoši. Na Pusti ima oko 40 konja koji mogu da se iznajme za jahanje. U ponudi su romantične vožnje kočijama, a na samom salašu turisti imaju prilike da probaju čuvena mađarska vina, gulaš i kolač sa sirom. Ranijih godina, kako kažu, na ovom mestu se mogao čuti samo srpski i iskreno veruju da će se naši turisti u velikom broju ponovo vratiti u banju Đulu.

Harkanj za ljubitelje vina

Harkanj je jedna od poznatijih mađarskih banja koja je nekada bila hit za turiste s naših prostora. Poslednjih godina „našminkali" su je i uredili za najprobirljivije. Nalazi se u južnom delu Mađarske, 250 km od Beograda. Još od 1823. godine postoje zapisi koji svedoče o povoljnom uticaju lekovite vode na osobe koje imaju ne samo probleme s reumom, otežanim kretanjem, probavom ili kožnim bolestima već i za one koji dolaze radi zabave i opuštanja tokom cele godine. Sam put do banje će nas podsetiti na Šumadiju, sa mnoštvom vinograda. Mnogobrojni vinski podrumi u banji i neposrednoj okolini omogućuju degustaciju poznatih vina i nadaleko čuvenih mesnih prerađevina. U svojoj ponudi banjski kompleks nudi više lekovitih termalnih bazena, običnih, džakuzi bazena, sa hidromasažerima, saune i parne kabine, velnes centar.

Đoparoš - biser nizije

Na oko 280 km od Beograda nalazi se mali mađarski grad Orošhaza, a na samo tri kilometra od njegovog centra je jezero Đoparoš sa istoimenom banjom i vikend naseljem. Banja Đoparoš sa 100 godina tradicije, poznata je i po nazivu biser nizije. Banjski kompleks, otvoreni i zatvoreni bazeni i velnes spa centar, potpuno su renovirani, tako da je Đoparoš danas jedna od najatraktivnijih toplih banja (47 stepeni) i centara za rekreaciju i negu tela.

Žaklina Milenković