Broj 300
Početna > Lepi i zdravi > Rasolom protiv mamurluka

Kiseli kupus

Rasolom protiv mamurluka

Pored toga što jača imunitet, kupus je i vrhunski antioksidant

Mnogobrojne gozbe tokom jeseni i zime bile bi nezamislive bez sarme, podvarka ili salate od kiselog kupusa posutog alevom paprikom. Osim što raduje nepca u hladnim danima, čuva organizam od gripa i prehlade jer šolja seckanog kupusa zadovoljava dnevne potrebe za vitaminom C.

Eliksir mladosti

Idealan je sastojak svake dijete jer u 100 grama sadrži samo 18 kalorija. Bogat vodom i biljnim vlaknima, osvežava i ubrzava usporeni metabolizam, reguliše nivo holesterola i masnoća u krvi. Pravi je eliksir mladosti jer je prebogat antioksidantima koji čuvaju organizam od slobodnih radikala i usporavaju njegovo starenje. Spada u veoma značajne namirnice za detoksikaciju organizma jer je bogat mineralima kalcijumom, kalijumom i gvožđem koji doprinose pročišćavanju krvi.

Neophodan vegetarijancima

Među najcenjenijim svojstvima kiselog kupusa je to što jača telo, stimuliše nastanak novih ćelija i ubrzava zarastanje rana. Spada u retke namirnice kojima se kiseljenjem samo povećavaju nutritivna svojstva. Naime, fermentacijom kupusa se stvara vitamin B12, kog ima isključivo u namirnicama životinjskog porekla, te je neizostavna namirnica na meniju vegetarijanaca.

Eliminiše nervozu

Ukoliko ste pod stresom, ukiseljeni listovi, koji su pravo skladište vitamina B3, B5 i B6, odagnaće nervozu, poboljšaće raspoloženje, oteraće umor i istovremeno će podstaći razmenu materija u mozgu i nervima. Naučnici su utvrdili da kiseli kupus sadrži najviše sumpornih spojeva koji povećavaju sposobnost jetre da stvara enzime koji neutrališu potencijalno otrovne materije.

Za jake kosti i mišiće

Osim što povećava snagu mišića, pomaže kod izgradnje kostiju i doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva, odličan je izvor vitamina K koji ima bitnu ulogu u zgrušavanju krvi. Malokrvnim osobama se preporučuje sirov ili kuvan na pari jer sadrži pregršt neophodnih mineralnih materija i vitamina, kao i hlorofil. Ništa manje nije delotvoran ni kod upala i čireva, dermatoze i problema sa aknama.

Čuvar imuniteta

S obzirom na to da vitamin C povećava otpornost organizma, veoma je efikasan kod upale disajnih puteva, prehlade, bronhitisa i laringitisa. U narodnoj medicini visoko se kotira topla supa od kupusa koja smiruje nadraženost dušnika i olakšava iskašljavanje.

Sprečava tumore

Mlečna kiselina koja nastaje fermentacijom kupusa reguliše varenje i obnavlja crevnu floru, ali i uništava takozvane fekalne enzime koji u crevima uzrokuju tumore. Ženama se preporučuje u svežem stanju ili kao sok jer smanjuje pojavu nastanka raka dojke i pomaže pri zaustavljanju razmnožavanja kancerogenih ćelija u kasnijim stadijumima.
 

Prijatelj vitke linije

Osim što posle burne noći vraća organizam u normalu, rasol smanjuje otoke na zglobovima, a za dobar rad creva preporučuje se uzimanje dve do tri kašike rasola pre svakog obroka. Zbog toga što ubrzava varenje, često se preporučuje osobama koji imaju višak kilograma.

Za bolji sluh

Osobama koje imaju problem sa nagluvošću preporučuje se da pre spavanja nakvase vatu rasolom i stave je u uvo. Sa njom treba da prespavaju i ujutru je izvade, a postupak se ponavlja sve dok nagluvost ne nestane.

Šta leči

Glava - umanjuje nervozu, tera umor, podstiče razmenu materija u mozgu.
Pluća - blagotvoran kod upale disajnih puteva, prehlade, bronhitisa i laringitisa.
Stomak - reguliše varenje i obnavlja crevnu floru.
Koža - pomaže kod dermatoze i problema sa aknama, ubrzava zarastanje rana.

M. Č.