Broj 300
Početna > Zanimljivosti > Kreativno i slatko

Gordana Milošević poslastičar

Kreativno i slatko

Gordana Milošević, vlasnica poslastičarnice „Mali princ", 25 godina je u ovom poslu i tvrdi da je u pitanju uzbudljivo i kreativno zanimanje za koje je potrebno mnogo ljubavi i strasti prema otkrivanju novih ukusa

Kako se postaje poslastičar?

Slušala sam priče od bake o pravljenju i prodaji torti i kolača. Kasnije sam diplomirala na Ekonomskom fakultetu i završila stručnu školu za poslastičare. Bila sam i na praksi kod jednog italijanskog majstora, gde sam upotpunila znanje iz oblasti poslastičastva. Kada posao učite od vrsnih stručnjaka, onda su vam dostupne mnoge tajne bez kojih je nezamislivo uspešno bavljenje ovim poslom. Ipak, ovo je zanat koji se usavršava dokle god se njime bavite.   

Koji su talenti potrebni za ovo zanimanje?

Kreativnost, istančano čulo ukusa da biste mogli da razlikujete nijanse kod kreiranja novih ukusa, velika upornost i, naravno, ljubav i strast za ovu vrstu posla.


Da li je u opisu vašeg posla i degustacija slatkiša?

Naravno, svaki kolač u toku kreiranja mora da se degustira više puta dok ne postignemo baš onu kombinaciju ukusa koja nam se najviše dopada.

Vreme je slava, bez kog kolača ne može da se zamisli slavska trpeza?

Na prazničnom ručku neizostavno je slavsko žito koje, naravno, ne spada u kolače ali je ipak u domenu poslastičarskog posla. Naravno, tu su i razni takozvani sitni kolači kod kojih važi pravilo da je neophodno da bude što više različitih vrsta. Nekada su se domaćice takmičile koja će da pripremi što više kolača, danas, nažalost, zaposlene žene imaju sve manje vremena i često se dešava da pomoć potraže u našoj poslastičarnici „Mali princ", gde je na raspolaganju više od trideset vrsta raznih sitnih slavskih kolača.
 

Koje su dobre i loše strane vašeg zanimanja?

Dobre strane su vezane za najkreativniji deo, a to je pravljenje kolača i torti, a loše je što morate da se bavite i gomilom drugih stvari koje su u sklopu ovog zanimanja.

Žaklina Milenković