Broj 300
Početna > Lepi i zdravi > Koža na udaru vetra

Ekcem

Koža na udaru vetra

Niske jesenje temperature i hladan vetar prava su noćna mora za sve one sa osetljivom kožom

Na prelasku iz toplijeg u hladnije godišnje doba mnogi se suočavaju s bolnim i neprijatnim tegobama na koži. Posebno pate oni koji već boluju od atopijskog ili seboroičnog dermatitisa, ekcema i psorijaze, jer im vetar i niske temperature dodatno pogoršavaju stanje. Od perutanja, crvenila, svraba i proširenih kapilara nije pošteđeno ni lice. Kako se oboljenje dodatno ne bi iskomplikovalo, potrebno je konsultovati dermatologa već kod pojave prvih simptoma.

- U jesenjem i zimskom periodu mnogo ljudi pati od zategnute, suve, ispucale kože na licu, vratu, rukama i nogama, a posebnu neprijatnost izaziva svrab i pojava sitnih bolnih mehurića. U najvećem broju slučajeva reč je o bezazlenim pojavama koje uz adekvatnu negu i terapiju kože brzo prolaze - objašnjava primarijus doktor Gorana Isailović, specijalista dermatovenerologije.

Crvenilo i neprijatan svrab

Ekcem karakteriše pojava crvenila i ružičastih promena na koži. Uočavaju se veći ili manji plakovi, koji izazivaju svrab i čiji je izgled dobar pokazatelj o kojoj se fazi ekcema radi. Promene se javljaju na koži lica, tela i ekstremiteta. Može biti ružičast i vlažan u početku, a kasnije zadebljan, tvrdokoran i suv. Postoje dva tipa ekcema - atopijski i kontaktni. Dok kontaktni ekcem mogu da izazovu sapuni, deterdženti, omekšivači, odmašćivači, parfemi, farbe za kosu, dekorativna kozmetička sredstva, hronične dermatoze (upala kože) javljaju se najčešće u ranom detinjstvu. 

Pate i najmlađi

Od ekcema pati oko 15 do 20 odsto dece predškolskog i školskog uzrasta. 

- U većini slučajeva oboljenje nije opasno i uspešno se leči, ali ako traje duže od nekoliko meseci, veoma je neprijatno za vašeg malog atopičara. Kod većine obolelih mališana simptomi se javljaju između druge i pete godine života. Bolest počinje u najranijem dobu, između drugog i šestog meseca života, ali može da se pojavi bilo kada, kako kod dece tako i kod odraslih. Koža dece sa ekcemom je suva i često je prati jak svrab, a ekcem se uglavnom pojavljuje na stomaku, rukama i nogama. U slučaju kada se nalazi na gornjim ili donjim ekstremitetima, najčešće ih susrećemo u pregibima (laktovi i kolena) - kaže dr Isailović.

Svakodnevna hidratantna nega

Osim naglih promena spoljne temperature, vetra i zime, ekcem može da pogorša i emocionalni stres. Da bismo se oslobodili neugodnog osećaja zategnutosti i svraba koje izaziva atopijska suvoća kože, stručnjaci savetuju svakodnevnu hidratantnu negu kože. Blagotvorna su ulja za kupanje, mleka i losioni koji vlaže kožu, a takođe treba koristiti blaga sredstva za higijenu. Mališanima se preporučuju kreme sa uljem noćurka i susama. Treba izbegavati tkanine koje iritiraju, vunu i sintetiku, a koristiti isključivo pamučnu odeću, koju posle pranja treba dobro isprati. Kupke se preporučuju, ali voda ne sme biti suviše vruća, optimalna temperatura je oko 30 stepeni.

 

Dodatna nega zimi

- primena masnijih krema više puta u toku dana

- SPF zaštita od sunca

- mlaka voda za tuširanje

- nositi rukavice

- korišćenje balsama za usne

 

Dragana Rodić