Broj 30
Početna > Lepi i zdravi > SVE O PIVU

SVE O PIVU

Pivo gasi žeđ, osvežava i podstiče dobro raspoloženje. U razumnim količinama, pivo je dobro za zdravlje i lepotu.
  Pozitivan učinak i lekovitost piva poznati su još od davnina. U starom Egiptu pivo je kao napitak koji krepi i daje energiju bilo obavezno tokom obroka robova graditelja piramida. Osim za vraćanje snage nakon napornog rada, pivo je u tom vremenu kao napitak sirotinje zamenjivalo tada uglavnom nečistu vodu. Naime, u procesu dobijanja piva, fermentacijom su se uništavale štetne bakterije iz vode. Osim za piće, pivo se koristilo i u kozmetičke svrhe za osvežavanje kože lica i prevenciju kožnih oboljenja.
 
  Lekoviti napitak
  Pivo sadrži vitamine B grupe, posebno B1, B2, B3, B6, kao i magnezijum, kalijum, kalcijum, gvožđe i cink. Iako je i u Grčkoj pivo bilo piće siromašnih, koristilo se i kao lekovito sredstvo kod problema sa mokrenjem, protiv glavobolje i za lečenje šećerne bolesti. Lekovitost piva u savremenom dobu potvrđena je i u mnogim naučnim i kliničkim ispitivanjima. Bez sumnje, zahvaljujući mnogim vrednim sastojcima, pivo u razumnim količinama i s manjim udelom alkohola ima pozitivan efekat na ljudski organizam i u tom smislu je podjednako zdravo kao i vino. Pivo obiluje vodom, vitaminima i mineralima. Bogato je ugljenim hidratima, proteinima i flavonoidima, ali i antioksidantima.
 
  Dobro za zdravlje
  Pivo pozitivno utiče na prokrvljenost i cirkulaciju, na krvni pritisak takođe, na količinu šećera i vrednost masnoća u krvi. Stoga dokazano smanjuje rizik od bolesti srca i krvotoka, posebno srčanog infarkta, zgrušnjavanja krvi i povišene količine holesterola i aterioskleroze. Pivo ima posebno blagotvoran učinak i kada je reč o bolestima i poremećajima u funkcionisanju mokraćnih organa. Kako deluje antiseptički i diuretički, odnosno pospešuje izlučivanje mokraće i tako smanjuje broj bakterija, ono se od davnina koristi kao domaći lek u slučaju upala bubrega i mokraćnih puteva, kao i čestog, otežanog i bolnog mokrenja. Pivo ne samo da ublažava probleme s bubrežnim kamencima nego deluje i preventivno, odnosno smanjuje mogućnost njihove pojave. Pivo štiti kosti, živce i mišiće i smanjuje rizik za pojavu kamena u žuči. Zahvaljujući velikom udelu vitamina B grupe, pivo pogoduje lepoti i zdravlju kože, kose i noktiju. Dokazano je i da umerena konzumacija piva sprečava pojavu dijabetesa u trećem dobu.
 
  Za dobro raspoloženje
  Pivo povoljno deluje i na psihu, podstiče dobro raspoloženje, relaksira, smanjuje napetost i oslobađa nervoze i stresa. Tako da ako pijete čašu piva dnevno, smanjujete rizik za pojavu depresije. Od svakodnevnog uživanja u čaši ili dve, zaista zdravog piva, ne bi smeli odustati ni oni koji paze na svoju liniju. Suprotno uvreženom mišljenju, pivo ne goji jer ne sadrži masnoće i ima manje kalorija nego mleko. Štaviše, bezalkoholno pivo idealan je fitnes napitak za one koji se bave nekim vežbanjem. Ukoliko se pije svakodnevno, u neograničenim količinama i sa masnom i teškom hranom, svakako da svi ti faktori utiču na kilograme. Naravno, nikad ne treba zaboraviti da je pivo, kao i vino, zdravo samo u razumnim količinama dok u prevelikim dozama pivo kao alkoholno piće ne koristi nego šteti organizmu, prvenstveno jetri, gušterači i želucu.