Broj 30
Početna > Lepi i zdravi > PRVI ZNACI STARENJA

Kad počinje treće doba

PRVI ZNACI STARENJA

Starenje počinje između tridesete i četrdesete godine, vidni znaci počinju da se primećuju između pedesete i šezdesete, a krajem šezdesetih godina već se kod mnogih može govoriti o starosti.

Starenje izaziva u organizmu promene koje se razvijaju progresivno i neprimetno. Ipak, prvi znaci se ne javljaju odmah čim proces počne da se razvija. I starenje i prvi znaci se kod ljudi javljaju u različitom periodu. Osobe koje žive urednim životom, hrane se umereno, dosta se kreću i rade, ne piju alkoholna pića, ne puše i ne uzbuđuju se lako, sporije stare i duže žive nego osobe koje rade suprotno. Kod njih se starenje, a i znaci starenja, javljaju kasnije.
  Ni svi organi jedne iste osobe nisu zahvaćeni starenjem u isto vreme.
  Kaže se da je čovek onoliko star koliko su mu stari krvni sudovi, a arterioskleroza je jedan od prvih znakova.
  Prvi vidljivi znaci primećuju se po smanjenoj pokretljivosti. Zatim na koži koja više nije glatka i sjajna kao ranije, postaje malo hrapava, suva i na izloženim mestima istanjena. Na rukama i gornjim stranama stopala vide se jače istaknute proširene vene. Oko očiju i usana, na čelu i vratu javljaju se bore, kojih pre toga nije bilo ili nisu bile tako izražene. Na licu izbijaju malo-pomalo tamne mrlje, koje su već dobro izražen znak starenja.
 
  Kosa počinje da sedi i da se proređuje. Kod izvesnog broja žena pojačava se maljavost, a kod muškaraca lice postaje oštrije i grublje.
 
  Na mišićima, kostima i zglobovima javljaju se izvesne promene. Mišići omlitave, postaju slabiji i teže pokretljivi, pogotovo kod osoba koje se i inače malo kreću. Kosti gube kalcijum, njihovo tkivo se razređuje postaju krte i lako se lome, a prelomi im teško zarastaju. Nesigurne na nogama, takve osobe lako padaju i često lome butnu kost. Zglobovi počinju da se deformišu, postaju čvornovati i kvrgavi, usled čega je hod otežan. U nekim slučajevima se zglobovi okoštavaju, naročito na kičmi koja postaje ukočena, iskrivljena i savijena napred. Osobe sa takvom kičmom hodaju pogurene. Usled atrofije pojedinih organa i smanjenja njihovog obima, kod nekih osoba se smanjuje u izvesnoj meri i njihova visina.
 
  Broj moždanih i drugih nervnih ćelija se smanjuje, jer se više ne obnavljaju. Mozak više nije u stanju da shvata i rešava probleme kao ranije. Javljaju se i izvesni duševni, psihički poremećaji (zaboravnost, slabljenje pamćenja). Karakteristično za stare osobe je da pamte i sećaju se dobro događaja i doživljaja iz detinjstva, a teško se ili nikako ne sećaju onoga što je bilo juče.
 
  Na plućima, naročito kod pušača, pokazuju se znaci proširenja pluća sa hroničnim bronhitisom i upornim kašljem. Organi za varenje ne funkcionišu uredno. Apetit i čitav metabolizam je poremećen. Kod žena usled slabljenja funkcija polnih žlezda, javljaju se razne tegobe, između ostalih i klimakterijum. Proces starenja zahvata i pojedina čula, naročito čulo vida i čulo sluha.
 
  Sa svim ovim i drugim promenama koje starenje donosi sa sobom, ulazi se polako ali sigurno u doba starosti koje, takođe, može biti lepo.
 
  Oko 25. godine u organizmu počinje da se smanjuje produkcija kolagena i elastina, koža polako gubi sposobnost vezivanja molekula vode pa se na licu pojavljuju prvi znaci starenja. Uz sredstvo za čišćenje i toniziranje te dnevnu kremu sa zaštitnim UV faktorom, što je obavezno u svim etapama života, već u tom razdoblju treba početi primenjivati specijalne antiejdžing kreme, kako bi se sprečila pojava prvih bora. Stoga treba izabrati kremu koja sadrži antioksidante, kao što su vitamini C, A, E i enzimi, koji će pomoći koži da zadrži vlagu i obnovi ćelije.
  Nakon 30. godine koža proizvodi oko 30 odsto manje masnoće, postaje suva, s vidljivim borama na licu. Poželjna je krema za područje oko očiju koja će ga u isto vreme ovlažiti i pojačati cirkulaciju, dok je za lice najprimerenija krema s antioksidantima.
  Nakon 40. godine života drastično se smanjuje sposobnost kože da se sama regeneriše. Stvara se manje kolagena pa ona postaje sve manje elastična, tanja i suva. Borice ispod očiju i na licu pretvaraju se u bore. Najbolje kreme, i za lice i za područje oko očiju, jesu one koje sadrže koktel vitamina A, C i E, proteina, koenzima Q10 i retinola.
  Nakon 50. godine života koža gubi elastičnost i bore postaju dominantne, a zbog poremećaja u pigmentaciji pojavljuju se i prve staračke pege. Najbolji su preparati koji sadrže voćne kiseline, retinol, biljne hormone, proteine soje, ekstrakte šitaki pečuraka, „morski" kolagen kao i ulja pšeničnih klica ili košpica grožđa.