Broj 30
Početna > Lepi i zdravi > OBRADUJTE SVOJE LICE

Šminka na plus četrdeset

OBRADUJTE SVOJE LICE

Za odlazak na bazen ili plažu, obavezno stavite kremu sa jakim zaštitnim faktorom. Šminka vam neće biti potrebna jer je vašem licu, baš kao i vama, potreban odmor.

U vrelim letnjim danima neke dame kao da ne štede na slojevima šminke koju stavljaju na lice. Neke od njih idu i korak dalje, pa drečavo crvenim karminom i tečnim puderom „ukrašavaju" lice na plaži i bazenu.
  Leto je pravo vreme da odmorite lice. Obavezno posetite kozmetičara da vam očisti kožu od mitesera i mrtvih slojeva. Ali, možete i sami da uradite piling lica. Za smesu, koju ćete lako napraviti, potrebno je malo kukuruznog brašna i mleka. Time istrljajte lice i isperite prvo mlakom, a zatim hladnom vodom. Poželjno je i da bar jednom nedeljno „obradujete" kožu maskom koja ne mora biti skupa. Dovoljno je da ponekad zavirite u frižider i stavite na primer masku od krastavca.
  Za odlazak na bazen ili plažu, obavezno stavite kremu sa jakim zaštitnim faktorom. Šminka vam neće biti potrebna jer je vašem licu, baš kao i vama, potreban odmor. Uživajte u čarima prirode, gde god da ste, ali poslušajte savet stručnjaka i nemojte se direktno izlagati suncu od 11 do 17 časova.
  Devojke i žene koje su na radnom mestu i u vrelim letnjim mesecima trebalo bi svoju šminku da prilagode vremenskim prilikama. To podrazumeva što laganije varijante, posebno dnevne.
  - Apsurd je na plus 30 stepeni biti našminkan sa svim podlogama, puderima i teškim senkama, naročito na plažama i bazenima, što devojke često upražnjavaju. Ovo su dani kada su svi manje-više preplanuli i zaista je na takav ten dovoljno dodati dobru maskaru i sjaj za usne - savetuje Dubravka Milutinović, šminker.
  Za večernje izlaske dame mogu da koriste bronzane pudere za lice i telo, senke sa sedefom, ajlajnere sa šljokicama. Takođe, dozvoljeno je sve što sija, kao i vesele i žive boje, ali nemojte ni u ovim prilikama zaboraviti da budete umereni.
  Uživajte u letu i svim njegovim čarima, ali vodite računa i o svom licu, jer kako se prema njemu sada odnosite, tako će vam ono jednog dana i vratiti.
    
  Maska od paradajza
  Upotrebljava se za sve tipove kože, posebno je dobra za suvu kožu. Kolutovima paradajza obložite lice i posle 20-tak minuta skinite. Isperite prvo mlakom, a zatim hladnom vodom.
  Ova maska regeneriše kožu i povoljno utiče na njenu elastičnost.
 
  Maska od breskve
  Blagotvorna je za sve tipove kože.
  Za normalnu kožu - Oljuštenom polutkom breskve trljajte kožu lica i vrata.
  Za suvu kožu - Izgnječite breskvu i dodajte nekoliko kapi maslinovog ili bademovog ulja, pa ovu smesu nanesite na lice.
  Za masnu kožu - U zgnječenu breskvu stavite malo limunovog soka.
 
  Maska od dinje i lubenice
  Leto je pravo vreme da dinjom i lubenicom obradujete, osim stomaka, i vaše lice. Parče dinje i lubenice isecite na kolutiće i stavite na lice. Držite najmanje 20-tak minuta, a zatim lice isperite prvo mlakom, a potom hladnom vodom.
  Ova maska može se koristiti i kao tonik, a deluje osvežavajuće.

Autor: Milica Stojanović