Broj 30
Početna > Poznati > DŽIM KERI

Faca koja vredi milione

DŽIM KERI

Džim Keri je od svoje petnaeste godine igrao u serijama, parodijama, komedijama i smešnim reklamama. Sa 16 godina radio je kao portir u jednoj fabrici, ali je posle godinu dana napustio taj posao i potpuno se posvetio glumi. Sa 19 godina seli se u Holivud rešen da uspe. Iako početak nije bio lak, njegovi najveći filmovi „Glupan i tupan", „Maska", „The Cable Guy" (kod nas preveden kao „Crevna napast”), „Betmen zauvek", „Trumanov šou" i „Čovek na mesecu" učinili su da Džim postane jedan od najplaćenijih glumaca u Holivudu.

Džejms Judžin Keri, američki glumac i komičar kanadskog porekla, rođen je 17. januara1962. u Njumarketu, predgrađu kanadskog grada Ontarija.
Džim je imao teško detinjstvo. Njegovi roditelji, siromašni umetnici, imali su trinaestoro dece, a Džim je bio najmlađi. Mnogočlana porodica je često iz udobnosti srednje klase prelazila u krajnje siromaštvo, pa su Kerijevi čak bili prinuđeni da žive i u napuštenom folksvagenu. Nisu bile retke i situacije da je cela porodica radila na čišćenju fabrike i fabričkih mašina da bi preživela. Bio je veoma stidljiv, pa je svoju društvenu nesigurnost zamenio pravljenjem smešnih grimasa, što ga kasnije čini jedinstvenim komičarom. Neverovatnu pokretljivost mišića lica otkriva u tinejdžerskom periodu ispred kućnog ogledala gde je imitirao svoje idole žapca Kermita iz Mapet šoua i Džerija Luisa. Kao komičar nastupa u jednom studentskom klubu u Torontu. Debitantski nastup petnaestogodišnjeg Džima odevenog u radnički kombinezon bio je pravi fijasko. Kasnije uspeva da se probije kao komičar u mnogim klubovima što njemu i njegovoj porodici donosi i veću finansijsku sigurnost.

Dolazak u Holivud
Kada je imao 16 godina, izbačen je iz škole iako je bio sjajan učenik. To mu je omogućilo da se nesmetano bavi svojom glumačkom i komičarskom karijerom. Oduvek je sanjao da postane zvezda, pa je sa 19 godina otišao u Holivud da to i ostvari. Početkom osamdesetih snima svoj prvi film, „Upoznati Dženet" i dobija status mlade glumačke nade kao i neka priznanja za svoj debi. Tokom 80-ih snima uglavnom neuspešne niskobudžetne projekte kojima je pokušavao da se probije u holivudsku elitu. U filmu „Pegi Sju se udaje" u režiji Frensisa Forda Kopole, imao je manju ulogu pored Nikolasa Kejdža i holivudske dive osamdesetih Ketlin Tarner. Snimajući ovaj film, Keri postaje veliki prijatelj sa Kejdžom. Sredinom 1988. godine priključuje se maloj grupi komičarskog šou serijala „U živim bojama", svojevremeno značajnijeg konkurenta legendarnom šou „Subotom uveče uživo". Kada danas govori o filmu „Zemljanke su lake ženske", u kom je igrao sa glumačkim parom Đinom Dejvis i Džefom Goldblumom, Keri navodi da mu je baš neprijatno da se seti tog filma koji je bio katastrofalan. Posle filma „Robijanje na Mejpl Drajvu", 1993. godine Džim snima film „Ejs Ventura - Detektiv za kućne ljubimce". Ovim filmom konačno počinje njegova uspešna holivudska karijera.

Zlatni globus za komičara
Film „Maska" koji je snimio 1994. godine postao je veliki bioskopski hit sa neočekivanim komercijalnim uspehom. U tom filmu on igra dvostruku ulogu: lik smotanog bankara Stenlija Ipkisa i Ipkisov urnebesni alter ego, zelenoliku Masku. Njegovu buduću devojku u filmu igra Kameron Dijaz kao prelepa Tina, koja se isto tako proslavila kao i Džim, a najpoznatija scena je kada Maska i Tina u filmu igraju mambo u klubu „Koko Bongo". Video-izdanja filma „Maska" se i danas odlično prodaju, a napravljeni su i strip i crtani filmovi. Sledeće godine snima film „Glupan i tupan", još jedan komercijalni hit gde igra u tandemu sa Džefom Danijelsom. Na ovom snimanju Keri se upoznao sa Lorin Holi s kojom se ubrzo posle premijere filma i venčava. U to vreme, reditelj Džoel Šumaher se spremao za snimanje trećeg nastavka čuvenog čoveka - slepog miša „Betmen zauvek". Najveća nedoumica mu je bila kome da dodeli ulogu ludog naučnika - velikoj zvezdi Robinu Vilijamsu ili njegovom, tada mladom, konkurentu Džimu Keriju. Ovaj put je prevagnuo Kerijev temperament, i on je dobio tu ulogu, u kojoj se odlično snašao. Posle toga ređaju se filmski hitovi: nastavak „Ejs Venture”, „Crevna napast”, „Lažov lažov”, „Čovek na mesecu”, „Ja, ja i Irena”, „Svemogući Brus”, „Večni sjaj besprekornog uma”, „Ludosti Dika i Džejn”... Za ulogu u filmu „Trumanov šou" (proglašen za jedan od 100 najboljih filmova svih vremena), dobio je nagradu Zlatni globus u kategoriji najbolji dramski glumac, a kasnije i u kategoriji najbolja muška uloga. Ponovo dobija Zlatni globus, drugu godinu zaredom, za ulogu u filmu „Čovek na Mesecu”. Trenutno je u produkciji film „Broj 23", reditelja Džoela Šumahera, gde Džim Keri ispituje misterioznu simboliku broja 23, a i saznaje da se stavke krimi-romana poklapaju sa njegovim stvarnim životom.

Sve njegove ljubavi
Sa prvom suprugom, Melisom Vomer upoznao se u klubu gde je imao nastupe. Bili su zajedno osam godina i iz tog braka imaju kćerku Džejn Erin Keri. U drugu suprugu, Lorin Holi zaljubio se na snimanju filma, posle kojeg su se i venčali. Brak je trajao godinu dana. Sa plavokosom glumicom Rene Zelveger zabavljao se godinu i po dana, ali kada je odbila da se uda za njega rastali su se. Kratko se zabavljao sa švedskom manekenkom Betinom Holt. Poslednjih godina zabavlja se sa bivšom plejbojevom zečicom i zvezdom više šou programa Džini Mekarti. Njihova veza još uvek traje, a američki mediji spekulišu da će ovaj par uskoro stati pred oltar.

Džimov otac Persi umro je od raka 1991, a majka Ketlin od napada bubrega 1994. godine. U to vreme je Džim postizao veliki uspeh sa filmom „Maska”.
Roditelji su mu se često svađali do kasno u noć. Da bi ih pomirio, mali Džimi se dizao iz kreveta i navlačio cipele za stepovanje da ih zasmeje. Umeo je i da ode da spava sa njima da bi predupredio njihove svađe.
Lik Stenlija Ipkisa, dobrog momka iz „Maske”, gradio je po ugledu na lik svog oca Persija koji je bio saksofonista.
U školi je bio stidljiv dečak i zato je njegovo „kreveljenje", u stvari, ishod prihvatanja uloge glupavka koju su mu „nakačili" mangupi iz razreda.