Broj 30
Početna > Lepi i zdravi > BOLJE SPREČITI NEGO LEČITI

Zdravi na letovanju

BOLJE SPREČITI NEGO LEČITI

Leto je vreme punjenja baterija, opuštanja i uživanja u putovanjima, prirodi, vodi, moru i suncu. Da biste na letovanju zaista uživali, upoznajte se s korisnim savetima kako izbeći zamke koje leto postavlja našem zdravlju.

Letnju bajku vrlo lako može da poremeti neka neprijatnost. Izloženi smo previsokim temperaturama i štetnom uticaju sunčevih zraka, što može uzrokovati sunčanicu, toplotni udar, opekotine i alergije. Leti nas napadaju brojni insekti, a zbog hrane koja se lako kvari, moguć je čitav niz različitih, manjih ili većih, probavnih tegoba, ali i ozbiljnih bolesti. Da bismo na letovanju zaista uživali, moramo da se naoružamo informacijama kako bismo izbegli letnje zamke.
 
  Šta poneti kao prvu pomoć?
  Kao prva pomoć nezaobilazni su medikamenti protiv bolova, probavnih tegoba, mučnine, povraćanja, dijareje i zatvora, nesanice, nazeba i morske bolesti. Uz obavezne flastere različitih veličina, trebalo bi spakovati zavoje za manje rane, male makaze i pincetu, sredstvo za dezinfekciju rana, mast protiv uboda insekta i protiv opekotina. Ako redovno uzimate određene lekove, važno je da sa sobom ponesete količinu koja će vam biti dovoljna za vreme koje provedete na odmoru. Lekove čuvajte na prikladnom mestu da se ne bi pokvarili.
 
  Bez stresa za vreme putovanja automobilom
  Da biste što sigurnije stigli na odredište, pokušajte da ne putujete udarnim danima u nedelji. Ako ste vozač, suzdržite se od konzumiranja alkoholnih pića 12 sati pred polazak. Ne dozvolite sebi da prtljag panično u poslednji čas trpate u auto, već se mirno spakujte nekoliko sati pre polaska. Ako vam je do odredišta potrebno više od osam sati vožnje, put rasporedite na dva dana, jer je umor na prvom mestu uzroka saobraćajnih nesreća. Na svaka dva do tri sata vožnje obavezno planirajte stajanje od 15 minuta kako biste ste protegli. Pažljivo odaberite i odeću u kojoj ćete putovati, neka bude udobna i od prirodnih materijala, a na put ponesite dovoljno negazirane mineralne vode, kao i laganu, suvu hranu.
 
  Mučnina u autu i morska bolest
  Zbog kinetoze (bolesti kretanja) koja nastaje kao reakcija našeg organizma na vožnju autom, let avionom ili plovidbu brodom, može doći do poremećaja pritiska, bledila, znojenja, mučnine i povraćanja. Ako imate problema za vreme vožnje automobilom, pre polaska na put izbegavajte da pijete mleko i voćne sokove, ali popijte dosta negazirane mineralne vode ili biljnih čajeva. Pre polaska pojedite samo lagani obrok, a posebno izbegavajte masnu i tešku hranu. Za vreme vožnje nikako nemojte čitati. Na svakih sat-dva napravite kratku pauzu kako biste se odmorili, protegli i nadisali svežeg vazduha. Ako deo odmora planirate da provedete na talasima, računajte i na morsku bolest, pa se pre puta posavetujte sa lekarom. Za vreme plovidbe izbegavajte zagušljivu kabinu, boravite na otvorenom i po mogućnosti budite što više u ležećem položaju. Od velike pomoći može vam biti i viseća mreža za ležanje. Kako biste umirili želudac kod blažih oblika morske bolesti pijte što više tečnosti, jedite prepečeni tost ili slane štapiće.
 
  Bolje sprečiti, nego lečiti
  Bez obzira gde letujete, kada je reč o hrani i vodi za piće, treba biti više nego oprezan. Različiti mikroorganizmi koji se razvijaju u pokvarenoj hrani ili vodi mogu izazvati akutne crevne zaraze praćene dijarejom, povraćanjem, glavoboljom, bolovima u stomaku, visokom temperaturom. Leti je najbolje koristiti za piće flaširanu negaziranu vodu, industrijski pripremljene sokove i osvežavajuće napitke u bocama i limenkama. Kafu i čaj pijte samo ako se pripremaju pred vama. Kada je reč o hrani, bez obzira na podneblje, rizik od probavnih smetnji je najmanji ako izaberete sveže kuvano povrće, dobro prepečeno meso ili voće. Nasuprot tome, jela od sirovog mesa, ribe i plodova mora, različite salate, naročito s majonezom, ili jela na bazi mlečnih proizvoda, kolači i deserti s kremom podložni su uticaju visokih temperatura.
 
  Protiv sunčanice i toplotnog udara
  Kao posledica visokih temperatura i preteranog izlaganja suncu, vrlo lako vas može zadesiti sunčanica ili toplotni udar. Sunčanicu prati izrazito bledilo, slabost, jako znojenje, mučnina, grčevi u stomaku, gubitak svesti, a posledice toplotnog udara su glavobolja, teško disanje, vrtoglavica, povraćanje, visoka temperatura i ubrzani puls. Da biste izbegli sunčanicu, putovanje, sunčanje i sve ostale aktivnosti planirajte isključivo u jutarnjim i večernjim satima, a period kada je sunce najjače provedite u zatvorenom prostoru ili hladu. Kao preventivu, tokom letnjih žega pijte mnogo tečnosti, negazirane mineralne vode, jedite mnogo svežeg voća i povrća, naročito ono koje sadrži vitamin C i kalijum, a izbegavajte masnu hranu. Vodite računa o prikladnoj komotnoj odeći od prirodnih materijala, kao i o odgovarajućim sunčanim naočarama i šeširima za glavu.
 
  Zaštita od insekata
  Insekti ubodima mogu prouzrokovati neugodan, manje ili više izražen osećaj boli, lagan ili snažan svrab, veće ili manje otekline, a često i alergijske reakcije. Ako želite da smanjite mogućnost da vam insekti pokvare letovanje, izbegavajte područja s mirisnim cvećem, drvećem i grmljem, konzumiranje hrane i pića na otvorenom jer ih to posebno privlači, a takođe i slatkiše i slatke napitke. Magnet za insekte predstavljaju i ostali snažni i slatki mirisi, kreme, dezodoransi i parfemi. Nosite svetlu, komotnu odeću, izbegavajte crno koje neverovatno privlači komarce.
 
  Sigurni u vodi
  Ako ste zagrejani od sunca, u vodu ulazite polako i postepeno da se telo privikne na temperaturu vode ili se pre ulaska rashladite pod tušem. Čak i ako ste vrlo dobar plivač, mogu vas čekati neugodna, a ponekad i kobna iznenađenja, pa u vodu ne uskačite ako vam nije poznata dubina. Ne ulazite u vodu ako ste pre dolaska, ili na plaži, pili makar malo alkohola. Ako vas za vreme plivanja uhvati grč, ne paničite, polako i sigurno možete stići na obalu.