Broj 299
Početna > Lepi i zdravi > Supervoćka

Nar

Supervoćka

Osim što podiže libido, nar je idealno voće za jesenje i zimske dane zbog velike količine vitamina C koju poseduje. Čaša do dve soka tera grip i prehladu

Nar je prava mala vitaminska bomba pa ne čudi što se u mnogim zemljama smatra supervoćem čiji se najkvalitetniji plodovi mogu se naći od septembra do sredine marta.

Razređivač krvi 

Pedeset mililitara soka dnevno sniziće vam visok krvni pritisak za pet posto, jer dobro razređuje krv. Pored toga, poboljšava prokrvljenost mišića srca te sprečava rizik od infarkta i arterioskleroze, a smanjuje i holesterol i nivo šećera u krvi. Osim što čuva srce, blagotvorno deluje na kosti, jer smanjuje reumatske bolove, poteškoće sa zglobovima, artritisom i osteoporozom. 

Popravlja raspoloženje

Ako patite od čestih i naglih promena raspoloženja, jedan nar dnevno je lek. Osim što vraća osmeh na lice, pomaže i kod umora, noćnog znojenja, crvenila kože, a sluznici vraća vlažnost. Plućima pogoduje jer leči bronhitis, astmu, kašalj i tuberkulozu, a pozitivno deluje i na čir na želucu. U narodnoj medicini od davnina se koristi kao lek protiv crevnih glista, dizenterije, hronične dijareje i grčeva u stomaku. 

Za vitak stas 

Pored toga što leči, nar je prava voćka lepote. Kožu lica i tela čini elastičnom, ublažava bore, a nokte učvršćuje. Siguran je saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma, jer smanjuje apetit, a pomaže i u očuvanju zuba i desni. Izuzetno dobar učinak ima pri lečenju opekotina, rana i posekotina, a ulje dobijeno iz koštica sve više se koristi u kozmetologiji za proizvodnju preparata za negu kože. 

Sok umesto vijagre 

Konzumiranje nara i njegovog soka pomaže u trudnoći, jer pozitivno utiče na prenatalni rast i razvoj deteta, naročito njegovog mozga. Krcat biljnim hormonom fitoestrogenom, pomaže kod neravnoteže i ublažava simptome PMS-a i klimaksa. Ipak, nije dobar samo za žensko zdravlje. Naime, neka istraživanja ukazuju da čaša soka dnevno ima isti učinak kao vijagra. Pored toga, poboljšava kvalitet sperme i plodnost i štiti od raka prostate.

Omiljeno voće u Holivudu 

Najčešće se jede svež, semenke divljih sorti se koriste kao začin, Grci ga upotrebljavaju za pripremu raznih jela, a čest je sastojak deserta, sladoleda i salata. Sok, koji se zove grenadin, od davnina je zastupljen u indijskoj i persijskoj kuhinji, u skorije vreme postao je omiljeno piće holivudskih zvezda zbog efekta mršavljenja, a čest je sastojak mnogih koktela. 

 

Aromatični sok 

Očistite nar, propasirajte ga, a semenke ubacite u posudu i gnječite kašikom dok sav sok iz koštica ne iscuri. U sok dodajte javorov sirup i kockice leda.  

  • Šta leči 
  • Kardiovaskularni sistem - snižava krvni pritisak i holesterol, sprečava pojavu infarkta i arterioskleroze.
  • Pluća - leči bronhitis, astmu, kašalj i tuberkulozu.
  • Stomak - umanjuje tegobe kod čira na želucu, reguliše probavne tegobe, leči crevne gliste, dizenteriju i hronične dijareje.
  • Reproduktivni organi - poboljšava plodnost i kvalitet sperme, leči impotenciju i rak prostate. 
  • Kosti - smanjuje reumatske bolove, poteškoće sa zglobovima, artritisom i osteoporozom.
  • Koža - pomaže kod crvenila, opekotina, rana i posekotina i ublažava bore.
  • M. Č.