Broj 299
Početna > Lepi i zdravi > Najvažniji doručak

Dobre navike u ishrani

Najvažniji doručak

Prema istraživanju, trećina stanovnika Srbije ima višak kilograma, a svako peto dete ima problema sa održavanjem idealne telesne težine
dorucak

Rezultati nedavno sprovedenog istraživanja Instituta za javno zdravlje „Batut" pokazali su da trećina stanovnika Srbije ima višak kilograma a da jedno od petoro dece ima problem sa održavanjem idealne telesne težine. Imajući sve ovo u vidu, postavlja se pitanje od čega se sastoji naš dnevni jelovnik i kako to utiče na naše zdravlje.

 

Hranljiv doručak

Veliki broj nutricionista se slaže da je doručak najvažniji obrok u toku dana. Hranljiv doručak obezbeđuje neophodne nutrijente nakon noćnog sna i zato treba da sadrži sve neophodne sastojke koji će dati telu dovoljno energije da se izbori s dnevnim obavezama. Doručkovanjem se poboljšava pamćenje, učinak u školi ili na poslu, a i održava idealna telesna težina.

 

Tradicionalni obrok

Prema rezultatima istraživanja, građani Srbije i dalje pretežno jedu jak, tradicionalni doručak, koji se sastoji od jaja, viršli, suhomesnatih proizvoda i paštete. Isto istraživanje pokazalo je da porodice u zemljama regiona radije jedu žitarice i kaše u jutarnjim časovima. 

 

Žitarice sa celim zrnom 

Žitarice su uvek dobar izbor za doručak a posebno one sa celim zrnom. One poseduju visoku nutritivnu vrednost, manje kalorija i masti od većine uobičajenih opcija za doručak pa su dobar izbor u očuvanju idealne telesne težine. Pored toga, žitarica za doručak uvode mleko u ishranu, posebno kod dece.

 

Zdravo i hranljivo

Dobre navike u ishrani se stiču u najranijem dobu, a majke u Srbiji su veoma svesne te činjenice. Bez obzira na rezultate navedenog istraživanja, među različitim faktorima koji su važni za roditelje kada pripremaju doručak, 91 odsto tvrdi da im je najbitnije da je doručak zdrav, dok 85 odsto ispitanika dodaje da je važno da bude i hranljiv.

Ž. M.