Broj 299
Početna > Lepi i zdravi > Najčešće bolesti srednjeg doba

Prevencija

Najčešće bolesti srednjeg doba

Umor, preznojavanje i nesvestice koje ste osećali u dvadesetim godinama života verovatno su bili znak prolazne slabosti organizma. Iste tegobe posle 45. godine života mogu biti ozbiljni zdravstveni problemi

U prvoj polovini života verovatno ste ignorisali povremenu glavobolju ili druge manje fizičke tegobe koje su se obično brzo povlačile. Isti simptomi u srednjim godinama zahtevaju veću pažnju. 

Rezistencija na insulin  

U mlađim godinama uzrok pada energije može da bude previše noćnih izlazaka, a u petoj deceniji jedan od znakova rezistencije na insulin. Zbog normalnog procesa starenja ili znatnog povećanja telesne težine, ćelije tela mogu da izgube efikasnost korišćenja hormona insulina u preuzimanju šećera iz krvi i njegovom transportu do ćelija. Zbog toga se povećava nivo glukoze u krvi a time se pojačava funkcija pankreasa u produkciji insulina, koji je neophodan za obaranje nivoa glukoze. 

Prva pomoć 

Da biste izbegli nagli pad šećera u krvi, jedite integralne žitarice, biljne masnoće u svakom obroku i užini. Važno je uspostaviti optimalan odnos šećera i proteina. Naučnici su nedavno utvrdili da osobe koje su sklone dijabetesu, ako svakodnevno jedu 45 grama badema, znatno poboljšavaju reakciju na insulin. Ova navika daje najbolje rezultate ukoliko se kombinuje sa niskokaloričnom ishranom. 

Stalna potreba za uriniranjem

U mladosti je mogla da znači unos velikih količina tečnosti, naročito gaziranih pića. A šta može da znači u poznijim godinama? 

Karlični organi materica i bešika spuštaju se iz normalnog položaja kod gotovo polovine žena nakon porođaja. Zbog toga je moguća delimična blokada bešike, zadržavanje urina ili iritacija zidova ovog organa. Posledično se javlja osećaj konstantne potrebe za mokrenjem. 

Prva pomoć

Stručnjaci se slažu da su Kegelove vežbe najefikasniji način jačanja i zatezanja karličnih mišića koji zadržavaju mlaz urina. Tri puta dnevno trebalo bi uraditi deset brzih kontrakcija i deset pri kojima ćete održati kontrakciju od pet do deset sekundi pre nego što popustite pritisak. Najvažnije je pravilno izvođenje ovih vežbi. Umesto potiskivanja unutrašnjih organa nadole tokom kontrakcije potrebno je da ih povučete nadole. Ukoliko stalna potreba za odlaskom u toalet remeti vaš svakodnevni život, neophodna je pomoć lekara.

Nepravilan rad srca

U mladosti ovaj simptom mogao je da znači da ste zbog nečega bili uznemireni ili nervozni. Danas može da znači fluktuaciju hormona u perimenopauzi, periodu pre menopauze, kad žene mogu da očekuju valunge i promene raspoloženja. I pored toga što povremeno ubrzani ili neregularni rad srca spada u najčešće simptome perimenopauze, naučnici nisu sigurni šta ih zaista izaziva. Izvesno je da se odnos estrogena i progesterona menja u menopauzi i igra određenu ulogu.  

Pomozite sebi

Ako pijete mnogo kafe, prelazak na kafu bez kofeina mogao bi da reši problem. U slučaju da nepravilan rad srca prati bol u grudima, nedostatak vazduh ili nesvestica radi se o ozbiljnom srčanom poremećaju i potrebna je lekarska intervencija. 

Žaklina Milenković