Broj 299
Početna > Putovanja > Jesenje letovanje

Daleka putovanja

Jesenje letovanje

U novembru su niže cene, bolja klima, usluga i prijatniji odmor – tvrde vodeći turoperateri i preporučuju Dubai i Tunis
dubai

Letnji odmori ustupaju mesto planinama i skijanju, ali na dalekim destinacijama se još uvek kupa, sunča i uživa, možda i više nego u špicu sezone. U Dubaiju i Tunisu na plažama nema uobičajenih letnjih gužvi, a more je prijatno za kupanje. Svi koji mogu, rado i sve više odlaze na jesenje letovanje i tvrde da se ne bi više menjali za špic sezone.

Dubai

Futuristički izgled Dubaija zavodljivo vas uvodi u 22. vek, dok se evropski uticaj oseća na svakom koraku jer 80 odsto stanovništva čine emigranti iz više od 150 zemalja. To je grad gde možete probati kolač sa zlatom i gde najskuplji koktel košta 10.000 evra. Kada popijete piće, kući možete poneti čašu od zlata u kojoj je poslužen.   

Sve mora da bude „naj"

- U Dubaiju sve mora biti „naj” na svetu: najveći toranj, najveći akvarijum, najskuplji hotel i najatraktivnije ponude, poput skijanja na veštačkom snegu usred pustinje. Burdž Dubai, Burdž al Arab, Šoping-mol Emirati - samo su deo superluksuza ovog grada u Persijskom zalivu - kaže Slobodan Mićić iz Kon Tiki travela.  

Ženski ponedeljak

Uživaćete ukoliko krenete do jedne od lepših plaža Džumeira. Ponedeljak je namenjen pripadnicama lepšeg pola koje jedino ovog dana u nedelji mogu da uživaju u čarima kupanja. Na plaži se može uživati u ronjenju, džet-skijanju i pecanju, a postoji veliki broj radnji gde oprema može da se iznajmi.

Osvajanje najviše zgrade

Poseban je doživljaj osvajanje najviše zgrade na svetu Burdž Kalifa, visine 828 metara. Ima 160 spratova i 57 liftova, koji idu 18 metara u sekundi. Ako neko hoće peške do vrha, može i stepenicama kojih ima tačno 2.909. Ima i džamiju na 158. spratu.  Hotel je zauzeo 15 spratova, a ostalo su poslovni prostori i 900 apartmana za stanovanje, koji su, ako je verovati vlasnicima, prodati za osam sati. U planu je da se na najvišoj tački zgrade otvori VIP loža, gde bi najbogatije i romantične mladoženje mogle da zaprose svoje drage. Veruje se da nijedna žena na ovom mestu neće reći „ne". 

Dubai Menhentn

Dubai je grad šopinga. Veliki šoping-molovi zaista su centri trgovačke moći grada. Neizbežni prilikom boravka u Dubaiju, oni nude sve što čak i najrazmaženiji ukus posetioca može poželeti. Roba svih svetskih proizvođača poznatih i zvučnih imena može se ovde naći, pa i najluksuzniji kurioziteti basnoslovnih vrednosti. Mol ov Emirejts (Mall of Emirates) zvanično je najveći zatvoreni tržni centar na svetu i praktično nema poznatije svetske firme ili robne marke koja nema ovde svoju prodavnicu.

Skijanje u pustinji

U jednom delu centra izgrađena je i prava ski-staza, jedna od neobičnijih atrakcija za posetioce. Tu se na veštačkom snegu može skijati, sankati i uživati u zimskom ugođaju uz mogućnost iznajmljivanja ski-opreme. Vožnja autentičnom žičarom, realistični ambijent koji je prenet sa Alpa, kao i dekor samog kompleksa samo doprinose vernosti doživljaja. 

Tunis - vreva starih medina

Turistički centri Sus, Hamamet i egzotično ostrvo Đerba dočekaće vas lepim hotelima i vrevom starih medina. U ovo doba godine, kupanje u moru zamenili su zatvoreni bazeni, a najbrojniji turisti pristižu iz Francuske, Nemačke, Italije. Uglavnom su to stariji gosti koji ovde provode jesen zbog povoljnih cena hotelskog smeštaja i vanpansionske potrošnje. 

Raj za ljubitelje šopinga

U tamošnjim trgovinama, sukovima, može se kupiti tradicionalna tuniska odeća, suveniri od maslinovog drveta, keramički predmeti, srebrni i zlatni nakit. Mogu se pazariti i razni začini i čuvena ljuta paprika harisa koja se prelivena maslinovim uljem služi kao predjelo. Ne zaboravite cenkanje jer se cene pojedinih proizvoda mogu prepoloviti.

Žaklina Milenković