Broj 299
Početna > Lepi i zdravi > Isplanirajte jesenju ishranu

Nutricionizam

Isplanirajte jesenju ishranu

Hladni dani su uveliko stigli i vreme je da posebnu pažnju obratite na ishranu kako biste ojačali imunitet i izbegli brojne virusne infekcije i prehlade

U ovo doba godine česte su temperaturne razlike, menja se način odevanja, ishrane. Kako smo izloženi stalnom riziku od najčešćih jesenjih bolesti, nutricionisti savetuju ishranu bogatu vitaminima i mineralima koja sadrži hranljive materije potrebne ćelijama da brže i efikasnije obave razmenu materija. Osim toga, sprečavaju razne promene na sluzokoži koje predstavljaju spornu barijeru za uzročnike bolesti. 

Čuvari zdravlja

U jesen je odbrambenim ćelijama potrebna veća količina vitamina da bi se efikasno suprotstavile bakterijama koje izazivaju prehlade i viruse gripa. Zato dobro isplanirana ishrana čuva zdravlje jer u nedostatku takozvanih biosupstanci naš organizam ne proizvodi dovoljno belih krvnih zrnaca a oni predstavljaju osnovu za stvaranje odbrambenih ćelija u našem organizmu. Kako bi trebalo da izgleda jesenja ishrana, savetuju nutricionisti i hranu dele po vitaminima. 

Sprečite izazivače prehlade

- Da biste uneli dovoljno vitamina A koji odlično deluje protiv izazivača prehlade, potrebno je da jedete punomasni sir, spanać, šargarepu, praziluk i svinjsku džigericu. 

Za unošenje vitamina C koji podstiče stvaranje odbrambenih ćelija treba jesti pomorandže, crvene paprike, prokelj i spanać. 

Vitamin E sprečava upale i stvara odbrambene ćelije pa zato treba jesti suncokretovo, pšenično i čičkovo ulje i badem. Pored ovih vitamina trebalo bi unositi i drugu hranu. Za otpornost su odlični pirinač, riba i pileća džigerica – savetuje nutricionista Milka Raičević.  


Čaj u pet

Dolaskom hladnijih dana potrebno je piti i tople napitke a jesen je idealno vreme za pripremu voćnih kompota. Posebno se treba koncentrisati na biljne čajeve, jer pravilna upotreba nas može u potpunosti zaštititi. Preporučuje se čaj od koprive i nevena, jer podstiče rad jetre i bubrega, a pogodan je za decu i odrasle.

Za bolju cirkulaciju

- Najveći raskoš ukusa ima bundeva, koja je prepuna minerala s izuzetno malo kalorija, a bogata ugljenim hidratima.

Glavna žitarica za jesenje doba je smeđi pirinač, cenjen zbog činjenice da greje organizam, čime snaži pluća i debelo crevo.

Đumbir podstiče cirkulaciju i varenje, a pročišćava i u jesen ugrožene disajne puteve. Uvek treba naglasiti važnost prokelja koji sprečava nastanak karcinoma i uopšetno jača organizam, tako da bi ga trebalo jesti što češće i u svakom razdoblju. Takođe, vrganji su veoma ukusni i smatraju se zdravim specijalitetom - kaže naša sagovornica.

Jesenji plodovi 

Kada zakoračimo već duboko u jesen, bere se repa, poslednji jesenji plod, koji ima važnu ulogu u prevenciji bolesti i očuvanju zdravlja. U jesen se bere i posebno ukusan mladi, mekani grašak. Neizostavno jesenje povrće je kukuruz, koji se i kasnije upotrebljava kao slastan sastojak mnogih jela.

Grožđe protiv alergije 

Karakteristično jesenje voće je jabuka, koja sadrži važne sastojke za organizam. Šljive su vrlo rasprostranjene, koriste se za različite džemove, kolače i poslastice.

Svako voće ima svoju priču i nosi svoje vrednosti. Trebalo bi napomenuti da grožđe spasava od alergija i olakšava disanje.

Nastavite s vežbanjem 

To što je stigla jesen ne znači da bi trebalo da prestanete sa fizičkim aktivnostima. Naprotiv, nastavite s treninzima, a evo i nekoliko saveta o ishrani. Pre vežbanja nutricionisti savetuju ugljene hidrate, tokom treninga minerale koji sadrže fruktozu i glukozu, a posle vežbanja preporučuje se mleko ili banana. Ne zaboravite i preporučenu količinu tečnosti.   

 

Žaklina Milenković