Broj 299
Početna > Lepi i zdravi > Ah, stigla trideseta

Rođendan kao i svaki drugi

Ah, stigla trideseta

Trideseti rođendan mnoge žene doživljavaju kao značajnu prekretnicu, ali bez preterano dobrog razloga. Njega treba gledati kao na svaki drugi i truditi se da vam ovaj okrugli broj prija a ne da vas čini nesrećnim

Veliki je broj razloga zašto je dobro napuniti trideset godina, a seks je svakako jedan od njih. Žene su, naime, u ovom životnom dobu seksualno najspremnije i najaktivnije. Psiholozi objašnjavaju da postoje faktori zbog kojih žene fizički procvetaju u tridesetima, ali smatraju da ta granica više zavisi od toga koliko je žena opuštena po seksualnim pitanjima i u kom životnom dobu je izgradila svoj identitet.

Nije „prošao voz" 

Uprkos modernim shvatanjima, i danas se mnoge dame i dalje pribojavaju da im je, kada prođu dvadesete, „prošao voz". Da više nisu onako seksi i privlačne koliko su bile ranije. To nije tačno, što i mnogi muškarci mogu da potvrde - nemali broj njih više voli tridesetogodišnjakinje od devojaka u ranim dvadesetim.

Životno iskustvo

Svako životno doba ima svoju privlačnost, svoje prednosti i mane. Ono što mnogi muškarci vole kod tridesetogodišnjakinja je to što uglavnom znaju šta hoće, kako u ljubavi i seksu, tako i u životu uopšte, što nije uvek slučaj sa dvadesetogodišnjakinjama. Tridesetogodišnjakinje imaju određena iskustva, u ljubavi, seksu, u životu, a neretko im sve što su do tada postigle pruži i samopouzdanje, koje je uvek seksi.

Druga strana priče

Tridesetogodišnjakinje su uglavnom već naučile da u vezi nije sve „kao iz snova", da će voljena osoba imati i mane, kao i vrline, i manje su sklone tome da ispravljaju svaku sitnu stvar koja im kod voljene osobe zasmeta ili da voljenu osobu napuste čim im nešto ne bude po volji. A mnogi muškarci će smatrati i izuzetno privlačnim kad se tridesetogodišnjakinja (zapravo, dama bilo kojih godina) ne stidi svojih godina, ne pokušava da se folira, da izigrava tinejdžerku, već s ponosom pokazuje da je žena. Mnogi muškarci se iskreno iznenade kada čuju da neka tridesetogodišnjakinja smatra da ima previše godina, jer njima pre toga nije palo na pamet da je posmatraju drugačije nego kao mladu ženu, i to seksi, privlačnu mladu ženu.

Nezgodna pitanja

Kada žene napune tridesetu godinu i njihov profesionalni i lični život konačno počne da se razvija, kreću i čuvena preispitivanja o tome šta su do sada postigle, da li imaju muža, decu... Zanimljivo je da žene u 29. godini mnogo manje muče ova pitanja nego kada na vrata ne zazvone tridesete. Tome umnogome doprinose i česta pitanja dušebrižnika poput onih čuvenih: „Zar se još nisi udala, kada misliš da rađaš decu, da li znaš da tvoj biološki sat uveliko otkucava..."   

Može i prvo veče

Jedno zanimljivo istraživanje potvrdilo je da se žene posle 30. godine mnogo lakše odlučuju za seks već na prvom sastanku. U ovim godinama žene imaju više samopouzdanja i znaju šta žele. To je jedan od razloga zbog čega seks njima i partneru mnogo više prija nego u ranim dvadesetim. Čak 34 odsto ispitanica iz te starosne grupe izjavilo je da se odmah prepušta strastima ako ih partner privuče i nema nikakav problem sa seksom na prvom sastanku, dok bi se u to upustilo samo 12 odsto ispitanica starosti između 24 i 27 godina.

Kakva majka takva ćerka

Posle 32. rođendana žene sve više počinju da liče na svoje majke, pokazalo najnovije istraživanje. Nauka je konačno uspela da potvrdi da je stara narodna izreka „kakva majka, takva ćerka" potpuno tačna. Istraživanje koje je imalo je za cilj da otkrije kako se model ponašanja prenosi s generacije na generaciju, pokazalo je da tridesetogodišnjaci sve češće koriste komentare i fraze koje su čuli od roditelja i ponašanje koje su navikli da gledaju u detinjstvu, čak i ako su im te stvari u prošlosti veoma smetale. Ponašanje roditelja posebno kopiraju žene, ali je primećeno i kod trećine muškaraca. 

 

Žaklina Milenković