Broj 298
Početna > Prica > Uživam u Mašinom odrastanju

Mileva Pavlović

Uživam u Mašinom odrastanju

Mileva kaže da je sa ćerkom izgradila odnos pun poverenja, međusobnog poštovanja i raspodele obaveza

Profesorka filozofije, logike i kulture, književnica i kolumnistkinja Mileva Pavlović najdražim i najozbiljnijim životnim zadatkom smatra oblikovanje ličnosti petnaestogodišnje ćerke Maše. 

Koliko vam se život i odnos prema životu promenio otkad je Maša došla na svet?

Pre njenog rođenja bila sam posvećena isključivo sebi, obrazovanju, svojim zadovoljstvima, ličnom napredovanju i karijeri. Maša je zaokupila sav moj raspoloživ prostor u razumskom mišljenju, zadala nove i drugačije prioritete i vaspostavila se kao najznačajniji, odlučujući i opredeljujući faktor mog koordinatnog životnog sistema. Svest o tome da preuzimam na sebe život koji mi više znači od sopstvenog nagonio me je na odgovornost, posvećenje i uživanje u njenom odgajanju. Potpuno me je zaposela i prevaspitala. Njeno prisustvo me je učinilo boljom.

Smatrate li da vam se majčinstvo desilo u pravom momentu?

Majčinstvo mi se dogodilo planski, u trenutku kada sam ostvarila željeni nivo svog obrazovanja i profesionalnog delovanja. Vodila sam se osećajem da bi me majčinstvo oplemenilo, kao i potrebom za jednom novom i višom dimenzijom življenja. Na to niko nije uticao, doneta je u trenutku kada sam bila zasićena samo sobom, potreban mi je bio drugi koga 

ću beskompromisno voleti i predati mu se.

U kakvom sećanju su vam ostali trudnički dani? 

Mučnina je obeležila moje drugo stanje. Ipak, saznanje da u meni sazreva novi život me je činilo blaženom. Radovala sam se dolasku bebe na svet najpre kroz pripreme njene sobe i odeće pa do kreiranja i kupovanja odeće za moj novi trudnički izgled. 

Ko vam je najviše pomagao kada je Maša bila beba? 

Kad se Maša rodila, u kuću nam je ušla Ljilja, žena koja je i moj i bebin život činila lepšim. Kad žena postane majka, treba da organizuje život tako da ne preuzme sve obaveze u kući i oko bebe. Rasporedila sam poslove i učinila život ugodnim i sebi i Maši. 

Kakav ste odnos izgradili sa njom i da li biste promenili nešto u njenom vaspitanju da možete da vratite vreme? 

Imamo odnos pun poverenja, međusobnog poštovanja i raspodele obaveza. Odgovorna je i vredna devojčica koja shvata da samo međusobnom harmonijom, razgovorom, dogovorom i jasnim granicama u komunikaciji i zajedničkom životu možemo da napredujemo i kvalitetnije živimo. Odličan je đak, trenira odbojku, vesela je i duhovita. Uživamo u zajedničkom odrastanju, putovanjima, zagrljajima i čarkama. Savetujemo se međusobno, jer mi je često u životnim traženjima potrebna i njena perspektiva. Kada bih mogla da vratim vreme, nju bih poželela baš takvu kakva jeste, ali bih volela da mogu da joj promenim figuru oca i opredelim se za onog ko bi bio zainteresovan za njeno stasavanje, odrastanje i učestvovanje u njenom vaspitanju.

Maša ima 15 godina. Šta je u ovom periodu života najviše interesuje? 

Raduje me činjenica da sluša stranu, a ne folk muziku, nosi starke, redovno trenira, ima svoj profil na Fejsbuku, bučna je sa svojim drugaricama, ali piše dirljive i kvalitetne sastave, dobija petice, čarobno crta i ima bujnu maštu. Ima prkosa u sebi, pravdoljubiva je i radoznala. 

Kako preživljavate njen pubertet? 

Prolazimo kroz različite faze. Pokušavam da se prilagodim njenom tonalitetu i ishitrenim uzbuđenjima koja brzo jenjavaju baš kao što su i nastala tako što dugo i često razgovaramo. Put vaspitanja je dug i iscrpljujući, sa čestim pogreškama. Oblikovanje njene ličnosti mi je najdraži i najozbiljniji životni zadatak i sve što imam ulažem u taj dobitak.

Od čega strepite najviše kao majka?

O strahu za njen život i zdravlje izlišno je govoriti. Strepim da li ću znati da osetim trenutak kada treba da se iz faze neophodnog roditelja u njenom životu povučem i pređem u fazu majčinstva tako što ću poštovati njenu privatnost i pustiti je da sama osvaja svoje tvrđave.

Imate li savet za buduće mame? 

Najvažnije je, drage buduće mame, s kim rađate decu! Zato je potrebno da budete obrazovane, ostvarene, odgovorne, jer ako napravite grešku u odabiru partnera, jedino tako ćete moći svom detetu biti i tata i mama.

Maja Čanović

Foto: Marina Lopičić