Broj 298
Početna > Lepi i zdravi > Hoću bebu

Podrška budućim roditeljima

Hoću bebu

Parovi koji se pripremaju ili su u postupku vantelesne oplodnje sada mogu da se informišu o ovom procesu na sajtu i internet psihološkom savetovalištu

Mnogi parovi koji se godinama bore da ostvare potomstvo vrlo dobro znaju kroz kakva su sve iskušenja i razočaranja prošli u postupku vantelesne oplodnje. U trenucima kada se suoče sa morem psihičkih i emotivnih kriza, gubeći dragoceno vreme, šetajući od lekara do lekara i mnogo puta ponavljajući različite preglede, sve više je onih parova kojima je potrebna pomoć i savet stručnjaka. Nedavno je počelo s radom prvo onlajn savetovalište www.hocubebu.rs za podršku parovima iz cele Srbije koji se leče od steriliteta. Projekat je osmislila i pokrenula agencija za odnose s javnošću Misita PR & Communication pod pokroviteljstvom četiri nevladine organizacije: udruženja Roda, Kolevka, Roditelj i Asocijacije za seksualno i reproduktivno zdravlje.

Borba s jakim emocijama

- Kada neki par dođe u bolnicu, potrebno je da prođe čitavu proceduru koja podrazumeva brojne analize. Sve to ne podrazumeva samo fizički već i psihički napor. U svim naprednim zemljama, psiholog čini deo tima koji se bavi lečenjem steriliteta. Ovaj projekat je jedan od napora da se približimo tim razvijenim zemljama u smislu pružanja stručne, psihološke podrške parovima na njihovom putu do željene bebe - kaže predsednik Republičke stručne komisije za vantelesnu oplodnju dr Zoran Stanković, specijalista ginekologije i psiholog onlajn savetovališta.

Potrebno razumevanje

Na sajtu se pored informacija o sterilitetu i vantelesnoj oplodnji može dobiti podrška psihologa mejlom ili telefonom.  

- Prvenstveno, savetovalište je namenjeno parovima koji ne mogu da imaju decu, a žele, pa se bore s jakim osećanjima kao što su krivica ili tuga, što se pogoršava fizičkim i psihološkim stresom koji donose medicinske procedure. Takođe, i njihova veza može biti na testu. Potrebna im je empatija i razumevanje da bi se sa ovom krizom nosili produktivno - kaže Vanja Ivanović, psiholog onlajn savetovališta Hoću bebu.

 

Sve informacije na jednom mestu

Predsednica Udruženja Roda Vesna Milenković ističe da je jedna od najvažnijih stvari za koje se udruženje zalaže bolja informisanost i edukacija svih parova koji se uključuju u postupak vantelesne. 

- Mogućnost da se parovi jave, izlože svoj problem i dobiju stručne odgovore i pomoć na sva brojna pitanja, strahove i zebnje koje ih muče, od velikog je značaja - naglasila je gospođa Milenković.

D. Rodić