Broj 297
Početna > Lepi i zdravi > Tata za primer

Kako biti dobar otac

Tata za primer

Nova životna uloga donosi nove izazove i odgovornost

Moguće je da muškarci ne odrastu sasvim kada se ožene, ali se uozbilje kada postanu očevi. Njihove bolje polovine ih hvale kako s novom životnom ulogom postaju nežniji i strpljiviji, a istovremeno dobijaju na staloženosti i ozbiljnosti dok šefovi primećuju da se više trude na poslu. Udruženje „Dobri očevi” napravilo je studiju koja otkriva šta je to što čini dobrog tatu. 

Telesni kontakt je ključan 

Toplina, nežnost i srdačnost su, prema istraživanju, ključne osobine koje bi trebalo da krase dobrog tatu. Držanje bebe, grljenje i maženje nisu rezervisani isključivo za majke, a i oko 90 odsto ispitanica je potvrdilo da je prepuštanje očinstvu od suštinske važnosti i za tatu i za dete. Ionako nema lepšeg prizora od onog kad je bebica ušuškana u nežnom zagrljaju svog oca. 

Dete na prvom mestu  

Studija je otkrila da većina muškaraca smatra da je od svih njihovih uloga očinska najbitnija. Zbog toga se više zalažu na poslu, ali ne izgaraju u kancelariji samo da bi izbegli obaveze koje ih čekaju kod kuće. Oni postaju svesni velike odgovornosti koju svaka glava porodice ima, jer treba da obezbedi finansijska sredstva za što ugodniji život svojih ukućana. Zbog toga mu neće teško pasti da radi prekovremeno, a neretko će i poželeti da se ranije vrati s poslovnog puta samo da bi više vremena proveo sa decom. 

Kvalitet umesto kvantiteta 

Često možete čuti novopečene mame kako one čitav dan provode s bebom dok muževi jedva izdvoje pola sata za aktivnosti s decom. Studija ukazuje da je način na koji očevi provode vreme sa svojom decom mnogo važniji od toga koliko dugo su zajedno. Zato nije zgoreg u svakodnevne aktivnosti uključiti kupanje, prepovijanje i hranjenje bebe ili čitanje pričica pred spavanje kad mališan već malo poraste.

M. Č.