Broj 297
Početna > Lepi i zdravi > Pravo na lepotu

Estetska hirurgija

Pravo na lepotu

Pokušaji da se proces starenja uspori ili da se lice podmladi stari su koliko i naša civilizacija

Istraživanja pokazuju da se ljudima koji pripadaju kategoriji lepih i privlačnih nudi više prilika, bolji poslovi, uopšteno - zadovoljniji su i srećniji. Nije, onda, čudo što mnogi teže poboljšanju svog fizičkog izgleda, a time i samopouzdanja, kao i kvaliteta života. Sve su to razlozi zbog kojih estetska hirurgija poslednjih godina, postaje sve važniji segment medicine.

Najčešći zahtevi

Žene u kasnim tridesetim i ranim četrdesetim godinama prvi put primete znake starenja, pojavljuju se podočnjaci, spuštaju kapci i koža lica. U početku se predlažu minimalne korekcije tipa botoksa ili biopolimera, hemijski piling ili popunjavanje bora. Kod žena starijih od 45 godina rade se hirurški zahvati, ali to nije pravilo.

Najčešći zahtevi mlađih osoba su korekcija usana, nosa, ušiju. Muškarci se nešto ređe odlučuju za estetske korekcije od žena i uglavnom je reč o mlađim muškarcima koji traže korekcije nosa i ušiju, a kasnije i popunjavanje bora.

Jedan vikend i mlađi ste

Kad govorimo o brzom načinu života, plastična hirurgija ide, i u tom smislu, u korak s vremenom. Razvile su se takozvane brze ili vikend-procedure. Žene, recimo, dolaze u kliniku u četvrtak ili petak, a već u nedelju odlaze spremne za sutrašnji posao.

Tehnike se danas toliko razvijaju da je moguće za vikend uraditi i podmlađivanje lica (i masnim tkivom i hijaluronom), zatezanje zlatnim nitima, kao i brojne manje intervencije koje daju efekat vidljiv već za nekoliko dana. Više niko nema vremena za oporavke od nekoliko nedelja, procedure liftinga su toliko usavršene da se skraćuje period oporavka - kaže doc. sc. med. Milan Jovanović, specijalista plastične hirurgije, šef Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju pri Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Niti za mlađe lice

Prema njegovim rečima, lifting lica, kao jedna od najizazovnijih estetsko-hirurških procedura, pretrpeo je tokom poslednje decenije možda najkrupnije promene u estetskoj hirurgiji. Od jednostavnog „navlačenja kože preko uveta" i odsecanja viška, danas se došlo do tehnika koje podrazumevaju minimalnu traumatizaciju tkiva i rezove koji su sve manji. Ipak, najveće izmene nastale su usavršavanjem neinvazivnih metoda fejsliftinga.

Klasični fejslift

- Klasična fejslift procedura podrazumeva redukciju dela kože lica i zatezanje potkožnog srednjeg dela, tzv. SMAS-a, rezovima koji se najčešće prave ispred ili iza ušne školjke ili u predelu slepoočnica kako bi se lakše mogli prikriti kosom ili šminkom.

Broj klasičnih fejslift intervencija i dalje je mnogo manji od najpopularnijih estetskih procedura: liposukcije, povećanja grudi, usana... Jedino objašnjenje za to jeste prirodan strah čoveka od operacije, koja se radi na površini lica i koja ne može da prođe bez ožiljaka - kaže naš sagovornik.

Korekcija očnih kapaka

- Na gornjim kapcima rez se pravi u prirodnoj brazdi u obliku polumeseca. Označeni višak kože i deo mišića se iseku. Potom se pažljivo priđe masnim jastučićima i procenjeni višak odstrani. Koža se ušiva tankim koncima. Na donjim kapcima uobičajeni rez je ispod samih trepavica. Koža se podiže s mišićima ili bez njih. Odstranjuje se eventualan višak masti ili se ona preraspodeli i spusti naniže da pokrije ulegnuće na koži iznad koštane ivice. Po proceni, kapak se može blago podići i fiksirati trajnim koncima. Potom se iseče minimalni višak kože. Rez se ušiva tankim koncima - objašnjava doc. sc. med. Milan Jovanović.

Sve više običnog sveta

Trendovi su se promenili i kad je reč o tome „ko ide pod nož", pa je sve više „običnog sveta" koji želi da promeni svoj izgled i reši se telesnih nedostataka. Ili, makar, onog što smatra nedostacima.

Žaklina Milenković