Broj 297
Početna > Putovanja > Od Boroveca do Šamonija

Ski-centri Evrope

Od Boroveca do Šamonija

Planinski centri Evrope spremno dočekuju novu turističku sezonu i ljubiteljima zimskih sportova obećavaju dobar provod

Kako meteorolozi najavljuju oštru zimu s puno snega, očekuje se još jedna uspešna sezona. U turističkim agencijama uveliko se prodaju aranžmani za poznate ski-centre Bugarske, Rumunije, Austrije i Italije i preporučuju „first minute” popuste do 10 odsto za rane uplate.

 

Bugarska 

I ove sezone standardno je velika tražnja za bugarskim ski-centrima Bansko i Borovec, jer je odličan odnos kvaliteta usluge i cene. 

Borovec, najpoznatiji i najstariji bugarski skijaški centar, nalazi se na 1.350 metara nadmorske visine (najviša visina staze 2600 metara), na severnim padinama planine Rila, u podnožju najvišeg vrha na Balkanu - Musala (2925 metara). 

I ove zime, ljubiteljima planine Borovec nudi brojne zimske sportove, između ostalog skijanje, snoubord, kros-kantri i kao takav ponosi se podatkom da je čak dva puta bio domaćin svetskog kupa u alpskom skijanju.

Ima ukupnu mrežu od 40 km staza, najduža staza je duga šest kilometara, sedam staza za početnike, 15 staza srednje težine i dve staze za napredno skijanje. Njegova staza za biatlon ubraja se među najbolje u Evropi. Staze servisira gondola i sistem od osam žičara: jedna četvorosedna, jedna jednosedna i šest vučnih žičara sa 8.150 skijaša na sat.

Ski-centri Austrije 

Austrija ima veliki broj skijaških centara, uglavnom srednje veličine. Austrijski ski-centri nisu glamurozni kao švajcarski i francuski, ali su prijatniji jer je manja gužva.

Skijaški centri na Arlbergu Leh i Cirs nude skijanje visokog kvaliteta. Gotovo da ne postoji žičara na kojoj se čeka duže od pet minuta. Ski-škole su nastale upravo na Arlbergu, i danas su tamo najbolji instruktori.

Cel am Ze (u prevodu Cel na jezeru) čine tri skijaška centra - glečer Kicštajnhorn na Kaprunu, gde je skijanje moguće preko cele godine, Majskogel na Kaprunu, i Šmitenhohe u Cel am Zeu. Ova tri centra zajedno imaju 130 km skijaških staza i 54 žičare.

Iz jednog u drugi centar nije moguće doći na skijama, ali su povezani odličnim sistemom ski-buseva.

Zimovanje u Italiji 

Veliko je interesovanje naših turista i za italijanske zimske centre. Među njima je i Madona di Kampiljo, mali ali moderan grad - ski centar. Raj za mlade džet-setere.

Žičare se iz grada penju na sve strane, omogućavajući lak pristup vrhovima i stazama. Mesto je na nadmorskoj visini od preko 1.500 metara, a skijaške staze i do 2.500 metara, tako da snega ima dovoljno tokom cele zimske sezone.

Skijanje u Madoni di Kampiljo je vrhunski doživljaj, a naročito je omiljena snouborderima i skijašima srednje kategorije, koji vole duge staze kroz borovu šumu. Za početnike su tu brojne ski-škole i blage staze Kampo Karlo Magno, a za iskusne skijaše staza Kanal Miramonti sa planine Spinale.

Šamoni, Francuska

Kao domaćin prvih svetskih Zimskih olimpijskih igara 1924. godine, Šamoni se ubraja u elitu koja se bori za titulu „najpoznatijeg ski-centra na svetu". nalazi se u podnožju Monblana, najvišeg vrha na Alpima i drugog u Evropi (nadmorska visina od 4.810 metara).

Šamoni se može pohvaliti kako elativnom visinom od 2.807 metara koju opslužuje ski-lift, tako i jednom od najdužih staza na svetu (dolina Blanš), dugačkom čak 22 kilometra. 

Pojana Brašov

Pojana Brašov je najpoznatiji zimski centar Rumunije. Nalazi se 170 kilometara severozapadno od Bukurešta, dok je od Brašova udaljen svega 15 kilometara.

U podnožju je masiva Postavaru u Južnim Karpatima, na nadmorskoj visini od 1.050 metara, dok su skijaški tereni na nadmorskoj visini do 1.800 metara. Sa mnogo hotela i stazama za alpsko skijanje, Pojana Brašov pruža maksimalno zadovoljstvo svim skijašima.

Pored Pojane Brašov, u okolini Brašova su i ski-centri Sinaja, Predeal, Azuga i Busteni.

Žaklina Milenković