Broj 297
Početna > Prica > Naša buduća slikarka

Marija Miljević Rajšić

Naša buduća slikarka

Harizmatična novinarka kaže da joj se život iz korena promenio otkad se ostvarila u ulozi majke, i da je uz ćerkicu postala bogatija za jednu novu emociju
Urednica rubrike za kulturu Beogradskog i Jutarnjeg programa RTS-a Marija Miljević Rajšić sa suprugom Jovanom uživa u odrastanju dvanaestogodišnje ćerke Katarine i raduje se svakom njenom novom umetničkom delu. 
 
Svojevremeno ste pisali tekstove za Oktobar 1864. Da li je Katarina možda nasledila vašu sklonost ka pisanju poezije ili više voli da crta po ugledu na tatu arhitektu?
Iako Katarina voli dobru literaturu, crtanje i slikanje je više zanima. Išla je u likovnu sekciju Dečjeg kulturnog centra, neki njeni crteži su objavljivani u dečjim časopisima, tako da mislim da će slikanje, dizajn ili arhitektura biti ono čime će se možda baviti u životu.
 
Život većine žena deli se na period pre majčinstva i posle rođenja deteta. Koliko je vas ćerka promenila i oplemenila?
Život se zaista mnogo promeni, pre svega zato što postajemo bogatiji za novu emociju, ljubav koja je drugačija od svih do tada. Tu je i odgovornost za jedno malo biće koje zavisi od nas i potpuno drugačija organizacija vremena i života u kojem mi i naše potrebe nisu više na prvom mestu. Dete nas zaista učini odgovornijim, zrelijim, srećnijim, boljim.
 
Smatrate li da su brak i dete došli u pravom momentu?
Katarina je bila željeno i planirano dete. Nisam previše žurila s tom odlukom, jer sam prvo želela da završim fakultet, zaposlim se i da taj veliki i važan korak u životu načinim kad sam zaista spremna za to.
 
Kako ste se pripremali za ulogu majke?
Slušala sam savete sjajnog doktora Aleksandra Ljubića, koji mi je vodio trudnoću, a uz to sam čitala knjigu Šta da očekujete dok čekate bebu za koju su mnogi rekli da je Biblija trudnoće. Inače sam čitala sve u vezi s trudnoćom i odgajanjem beba, a tu su bili i saveti mame, sestre i drugarica.
Ko vam je najviše pomogao u prvim danima roditeljstva?
Prva tri meseca suprug, ćerkica i ja smo bili kod mojih roditelja. Moja mama Milica mi je mnogo pomagala, mada je Katarina bila dobra i mirna beba. Buđenje zbog dojenja na svaka četiri sata mi nije teško palo, jer sam godinama pre toga vodila jutarnji program pa mi rano ustajanje i manjak sna nisu bili strani. 
 

Da li je Katarina po karakteru sličnija vama ili suprugu Jovanu?
Kombinacija je naših osobina i crta lica, ali je pre svega svoja, kako i treba da bude.
Preko dana ste u redakciji, uveče na kulturnim dešavanjima. Kako uspevate da budete uspešni na poslu, a da porodica pritom ne trpi?
Sve se može uz dobru organizaciju. Mnogo mi znači razumevanje supruga  koji uveče čuva Katarinu kad imam obaveze, tu su i moji roditelji, a često i ćerku vodim na izložbe ili predstave primerene njenom uzrastu.
 
Da li ste stroga ili popustljiva mama?
Vrlo popustljiva, ne umem da budem stroga, ne znam da li sam tri puta za sve ove godine viknula na nju. Mislim da je nikad nisam ni kaznila, a i nemam razloga za to. Odlična je učenica šestog razreda, vredna je, odgovorna, dobra i sve eventualne probleme rešavamo razgovorom.
 
Kojim vrednostima je učite?
Da poštuje sebe i druge, da radi na sebi, uči, bude odličan đak, da zna koliko je u životu važno obrazovanje i dobro vaspitanje. Ali isto tako i da mašta, da uživa u životu, da bude odvažna i svoja, da se druži i neguje prijateljstva, da voli ljude, da se raduje.
 
Na koje sve načine se trudite da što kvalitetnije iskoristite vreme kada ste na okupu?
Svi volimo sport i rekreaciju, mnogo šetamo, leti porodično igramo tenis, zimi klizamo. Kada je lepo vreme, vikendom obavezno idemo na Adu, gde vozimo rolere ili bicikl. Volimo da putujemo i tu se Katarina odmalena uklopila, odlično se snalazila i na plus 50 u Egiptu i na minus 20 u Rusiji. 
 
Uživa li Katarina sve privilegije kao jedinica ili bi ipak želela da ima brata ili sestru?
Suprug i ja se trudimo da ne bude razmažena jedinica. Žao mi je što nema sestru ili brata, jer imam sestru sa kojom sam jako bliska i znam koliko takva podrška znači u životu. Katarina ipak nije sama, ima četiri brata, dva od tetke i dva od strica koji je maze i paze jer je najmlađa. 
 
Imate li savet za buduće mame?
Svoju decu što više volite i mazite, uvek ih saslušajte i pokušajte da razumete, jer se najviše postiže lepim rečima i dogovorom, a ne vikom. Važno je uvažavati svoje dete i njegove potrebe, jer ma koliko da su mali, oni su ličnosti za sebe koje traže svoje mesto i poštovanje.
 
Maja Čanović
Foto: Dragan Kadić