Broj 297
Početna > Lepi i zdravi > Mamin pomoćnik

Odrastanje

Mamin pomoćnik

Psiholozi tvrde da je potreba mališana da pomognu u obavljanju kućnih poslova važan deo u razvoju svakog deteta

Deca oko treće godine razviju motoriku i tada već oponašaju odrasle radeći ono što vide u svojoj najbližoj okolini. Iskoristite to na pravi način i dozvolite mališanu da uživa dok vam pomaže. Kako vreme odmiče, što manje mu asistirajte i dopustite da samostalno obavlja svoje obaveze. 

Odlaganje igračaka i odeće 

- Odmalena treba da sakupljaju svoje igračke i vraćaju ih na mesto, sa četiri-pet godina bi trebalo da znaju da se sami obuku i gde im se nalazi garderoba, kao i da je sami odlože na mesto - kaže psiholog Ljiljana Filipović iz Psihološkog savetovališta „Filipović”. 

  Kako deca rastu, roditelji treba da ih uključuju u što više dnevnih aktivnosti ne bi li što pre shvatili da svaki član porodice ima svoje obaveze. Za predškolce je pohvalno ako znaju da sami nameste svoj krevet, da operu i vrate na mesto posudu iz koje su jeli, a kad krenu u školu, trebalo bi da sređuju svoju sobu, čiste prašinu, možda čak i usisavaju. 

Postepeno osamostavljivanje

- Treba ih slati i u obližnje prodavnice u nabavku, jer se tako razvijaju socijalni kontakti sa odraslima, ali će steći i svest o tome koliko šta košta. Korisno je i da asistiraju u kuhinji, da dodaju namirnice tokom pripremanja obroka, ali treba da izbegavaju oštre predmete poput noževa - objašnjava Ljiljana Filipović. 

Ona ističe da deca uzrasta sedam do 10 godina treba da znaju da naprave sebi sendvič ili da podgreju jelo, a ne da očekuju od roditelja da im sve serviraju. Takođe, roditelji ne treba svom školarcu da pakuju školsku torbu, već da im pokažu kako da spreme knjige i školski pribor pa da dete ubuduće samo to čini.

- Veliki broj roditelja greši kada dete ode u školu i shvati da je nešto zaboravilo pa trče da mu to odnesu. Deca se tako navikavaju da neko stalno ide iza njih i ostaju potpuno nesamostalna - naglašava Filipovićeva. 

Pohvala kao najveća nagrada 

Umesto da im čine medveđu uslugu, kada ih naviknu da sami obave određene radnje, prema njenim rečima, roditelji će osetiti zadovoljstvo što dete napreduje i izrasta u samostalnu i odgovornu osobu.

- Za dete je po obavljenom poslu najveća nagrada kada ih mama i tata pohvale i poljube. Pohvala će mu imponovati, osetiće kako ga roditelji uvažavaju i sebe će doživljavati kao malog čoveka - kaže Filipovićeva i ističe da roditelji mogu s vremena na vreme da daju neku sitnu nagradu, ali to ne treba da postane pravilo. 

Poslastičarstvo za klince

  • Piškotice 
  •  Sastojci
  • 125 g putera
  • 125 g šećera
  • 125 g brašna
  • 4 belanceta

Priprema

Zamoli nekog odraslog da zagreje pećnicu na 210 stepeni. Stavi puter u činiju, izgnječi prstima kako bi se razmekšao, a onda malo-pomalo dodaj šećer. Dodaj brašno, dobro umesi testo pa polako dodaj belanca umućena viljuškom i pažljivo izmešaj. Pomoću poslastičarskog šprica ili supene kašike stavi na nauljen pleh štapiće od testa duge oko šest santimetara, pazeći da razmak između njih bude tri santimetra. Zamoli nekog odraslog da peče piškotice oko 10 minuta na 210 stepeni. Gotove su čim porumene odozgo. Brzo ih odvoj špatulom od pleha. 

Caka

Ako nemaš poslastičarski špric, napravi fišek od papira za pečenje pa odseci vrh makazama. 

Maja Čanović