Broj 297
Početna > Lepi i zdravi > Kesten za dobro zdravlje

Jesenje poslastice

Kesten za dobro zdravlje

Ulicama se u ovo doba širi prepoznatljivi miris pečenog kestenja, najavljujući sezonu ukusne, hranljive i veoma zdrave poslastice

Stigla je sezona kestenova, koji su mnogima omiljeni u svim oblicima - od pečenih do kesten-pirea ili kolača. Ova jesenja poslastica može biti i lek. Pomažu kod anemije, iscrpljenosti, pospešuju cirkulaciju i imaju mnoga lekovita svojstva, a načini pripreme za jelo su mnogobrojni.

Odlična je hrana za umorne i bezvoljne osobe. Preporučuju se onima koji žele da ojačaju muskulaturu, sportistima, rekonvalescentima, anemičnim osobama i osobama sa lošom probavom. Dobar je i za lečenje respiratornih problema, kao što je kašalj.

Za bolju cirkulaciju

Glavni sastojak mu je skrob (oko 44 odsto), po čijoj se količini može uporediti s krompirom, pa se iz kestena može dobiti i brašno koje se upotrebljava kod pripreme kolača, posebno u poznatim kulinarskim zemljama Italiji i Francuskoj. Med od kestena je vrlo zdrav i pospešuje cirkulaciju, štiti jetru, pomaže kod gastritisa, anemije, fizičke i intelektualne iscrpljenosti.

Bogat kalcijumom

Kesten sadrži puno vitamina A i C i većinu vitamina B grupe. Osim toga, bogat je i kalijumom i kalcijumom. Sadrži visok procenat vlakana, više nego drugi orašasti plodovi (orah, pistaći i lešnik). Hrana bogata vlaknima pomaže u dužem zadržavanju osećaja sitosti, a kesten ima i nizak glikemijski indeks, pa pomaže u snižavanju nivoa holesterola u krvi.

Vitamini i minerali

Kesten je bogat nutrijentima, sadrži vitamin C, kalijum, magnezijum i bakar, amino-kiseline i antioksidante, a 100 g ovog ploda sadrži 195 kalorija i 40 mg vitamina C koji doprinosi zdravlju zuba, kostiju i krvnih sudova i štiti od štetnog uticaja slobodnih radikala. Bogat je i B vitaminima, tijaminom, riboflavinom i nijacinom i odličan je izvor kalcijuma, gvožđa, cinka i fosfora.

Folna kiselina

Ovaj šumski plod sadrži i folnu kiselinu, koja se inače nalazi u zelenom lisnatom povrću, a izuzetno je važna za razvoj crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK, pa je važan deo ishrane trudnica.

Najmanje masti

U poređenju sa orasima, bademima i drugim orašastim plodovima koji takođe sadrže masne kiseline, kesten spada u plodove s najmanje masti.

 

 

Od bajadere do kesten-pirea

Pored kolača, bajadera i torti od kestena, za ove jesenje dane preporučuje se i čuvena poslastica, kesten-pire.

- Kesten ima neutralan ukus i odličan je u kombinaciji sa crnom čokoladom ili rumom. Možete da napravite kuglice od kestena koje se umaču u čokoladu i vrlo su ukusne. Kako dolazi vreme slava, kesten u kombinaciji s marcipanom je idealna slavska poslastica. Kada su posne slave u pitanju, jedna od preporuka je bajadera od kestena, a ako se dvoumite koje kolače i torte da izaberete, svakog utorka organizujemo specijalne degustacije namenjene ljubiteljima slatkiša - kaže Marina Lazarević iz Mamma's Biscuit House.

 

Žaklina Milenković