Broj 297
Početna > Lepi i zdravi > Garancija za zdrav život

Oslobodite se loših navika

Garancija za zdrav život

Da biste postigli jak imunitet, potpunu mentalnu i fizičku satisfakciju, potrebno je da uložite određeni napor i da promenite bar neke loše navike koje upražnjavate svakodnevno, a da ih niste ni svesni

Prema rečima doktorke Branke Lazić, načelnice Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih građana Doma zdravlja Stari grad, od izuzetnog značaja je da svako prihvati ključne savete za dug i zdrav život.

Obavezni redovni obroci

Svakoga dana na meniju moraju da budu zastupljene sve vrste namirnica, raspoređene u tri glavna obroka i dve užine. Polovinu dnevnog unosa hrane treba da čini voće i povrće.

Vežba kao preventiva

Preporučuje se bar pola sata dnevno šetnje, ali i rekreacija tri do pet puta nedeljno. Strastveni pušači stariji od 35 godina, koji pate od hipertenzije i kardiovaskularnih oboljenja, pre nego što počnu s vežbanjem moraju da urade i EKG nalaz i test opterećenja.

San je važan deo života

Svaki čovek ima drugačiju potrebu za spavanjem. Odrasli najčešće spavaju od šest do osam sati. Važno je da se na počinak odlazi uvek u isto vreme i to bar sat vremena pre ponoći zbog obnavljanja nervnih ćelija. Ne treba zameniti „dan za noć".

Kanalisanje stresa

Stres je sastavni deo modernog života, ali je važno naučiti kako ga kanalisati. Veliki stres utiče na promenu metabolizma i povećanje nekih hormona, a negativno se odražava i na krvni pritisak, nivo šećera i lipida u krvi. U otklanjanju stresa pomažu i vežbe relaksacije i disanja.

Smeh kao najbolja terapija

Poželjno je da se svaka osoba smeje dnevno od osam do 10 minuta. Svako treba da nauči da život gleda s vedrije strane i mora da se „izdigne" iznad mnogih situacija.

Druženje isceljuje

Treba imati na umu da lepi odnosi sa familijom i prijateljima pozitivno deluju kod osoba sa hroničnim oboljenjima i da podstiču izlečenje kod bolesnika.

Odvojte vreme samo za sebe

Neophodno je da svako nađe malo vremena kada će raditi ono što voli i da se, bez obzira na godine, usudi da uradi nešto što je davno želeo. Treba imati veru u sebe i svoje sposobnosti.

Pozitivne misli

Samopouzdanje je polovina rešenja problema. Indijac Čopra Džipam, profesor na Univerzitetu Harvard, ima stav da je telo fabrika koja proizvodi sve lekove, ali da svi moramo da prepoznamo kako da ih aktiviramo. Napravite listu stvari koje svaki dan uspešno uradite.

Kontrola nad sopstvenim zdravljem

Treba slušati savete lekara i imati veru u ozdravljenje. Ništa se u životu ne može postići ako sami u to ne verujete. Volja i podrška najbližih potrebni su svakoj osobi.

Sreća je u malim stvarima

Svako treba da postavi ciljeve kojima teži. Ali - planovi moraju da budu realni i da se ostvaruju korak po korak.

D. Rodić