Broj 296
Početna > Putovanja > Za ljubitelje velnesa

Vrnjačka banja

Za ljubitelje velnesa

U ovim jesenjim danima Vrnjačka banja gostima nudi povoljne velnes programe u Merkuru, pešačke i biciklističke ture, obilaske ribnjaka na Goču i vožnje paraglajdingom
goc

Vrnjačku banju, smeštenu na obroncima Goča, 200 kilometara južno od Beograda i oko 25 kilometara od Kraljeva, krasi prijatna klima i čist vazduh, ali najviše lekovita voda. Čak sedam izvora mineralne vode, među kojima ima i toplih i hladnih, uspešno otklanja sve zdravstvene probleme. Ovde se, međutim, više ne dolazi samo zbog lečenja već i zbog rekreacije, velnesa i aktivnog odmora.

Tako se i ove jeseni gostima nude obilasci ribnjaka na Goču, pešačke i biciklističke ture, vožnje paraglajdingom i manastirske ture. 

Nove biciklističke staze

- Centralni vrnjački park će uskoro dobiti nov izgled, koji će podsećati na najpoznatije francuske parkove s puno cveća, fontana i pešačkih staza. Vrnjačka banja će dobiti i nešto novo u turističkoj ponudi, i proširiti dužinu glavne pešačke staze od izvora Snežnik do upravne zgrade EPS-a, što je dužina od 3,5 kilometra. Pored toga, dobiće i modernu biciklističku stazu širine dva metra koja je nedostajala banji - kaže Goran Karavesović iz Turističko-informativnog centra Vrnjačka banja. 

Šetnje promenadom

Šetnjom duž Vrnjačke reke videćete ostvarenja domaćih i stranih vajara, komponovana sa egzotičnim biljem, gde dominira skulptura Kentaura, rad jednog od najpoznatijih svetskih vajara Ernsta Neizvesnog, čija vrednost je procenjena na preko milion evra. Iznad centra grada uzdiže se brdo koje stenama, ukrasnim rastinjem, predstavlja jedinstven prirodni ukras. Na njemu su stare vile tipičnog stila, amfiteatar, crkva, kamene stepenice i česma. Naspram brda, na drugoj strani banje je zamak Belimarković u kojem je zavičajni muzej.

Odmor za dušu i telo

U blizini banje je i poznato planinsko odmaralište Goč, s velikim brojem ribnjaka s planinskom pastrmkom. Tu je i jezero odakle vrnjčani piju vodu, a naravno treba pomenuti i žičaru, restorane i kafane u kojima se može okrepiti. Cene smeštaja na Goču su od 1.100, pun pansion u odmaralištu Cvetna dolina, do 1.900 u Horizontu.

Za sve one koji žele da pobegnu iz urbanih sredina i odmore dušu i telo, u ponudi Vrnjačke banje je etno-selo Rakezići, koje se nalazi u selu Brezovica, na desnoj obali Zapadne Morave i brežuljkastim padinama šumovitog Goča. 

Na pragu zimske sezone

Planina Goč spremna je za novu zimsku sezonu koja je pred nama. U ponudi je ski-staza, kapaciteta 1.200 skijaša na sat. Cena ski-pasa za zimsku sezonu je 300 dinara za decu i 400 dinara za odrasle, a za noćno skijanje 450 dinara. U toku sezone biće organizovan i prevoz za skijaše od Vrnjačke banje do skijališta na Goču - kaže Goran Karavesović iz Turističko-informativnog centra Vrnjačka banja. 

Cene u hotelskom i privatnom smeštaju neće se menjati do kraja godine. Noćenje u privatnom smeštaju košta od 300 do 600 dinara, zavisno od kategorije, u apartmanima od 1.500 do 4.000 dinara, a u hotelskom smeštaju od 1.400 do 4.300 dinara.

Specijalna ponuda

Specijalna bolnica „Merkur" iz Vrnjačke banje je gostima ponudila nove, niže cene za sezonu jesen-zima-proleće po ceni od 1.940 dinara.

- Svaki gost ima mogućnost da u skladu sa svojim potrebama kreira boravak i ukoliko odabere medicinski pansion po ceni od 2.980 dinara, ima dodatni popust od 35 odsto, pri čemu je cena boravka 1.940 dinara - kaže Nina Milošević, pi-ar specijalne bolnice „Merkur" iz Vrnjačke banje.

 

Manastirske ture

Pored povoljnih cena smeštaja Pansion „Vuk" iz Vrnjaček banje za ljubitelje izletničkog turizma "Pansion Vuk" organizuje manastirske ture do Ljubostinje, Žiče i Mitrovog Polja.  

 

Iste cene smeštaja 

Cene se u hotelskom i privatnom smeštaju u Vrnjačkoj Banji neće se menjati do kraja godine. Noćenje u privatnom smeštaju košta od 300 do 600 dinara zavisno od kategorije, u apartmanima od 1.500 do 4.000 dinara, a u hotelskom smeštaju od 1.400 do 4.300 dinara. 

 

Žaklina Milenković