Broj 296
Početna > Lepi i zdravi > Uzburkani hormoni

Menopauza

Uzburkani hormoni

Promena hormonskog statusa počinje već oko četrdesete godine, pa se dobar deo ženske populacije tada suočava s nepoznatim tegobama

Menopauza je prirodni i nepovratni proces kada menstruacija prestaje najmanje 12 meseci. Vreme pre nego što se to desi zove se perimenopauza i može trajati nekoliko godina. Zbog naglog smanjenja funkcije jajnika i znatno smanjenog lučenja polnih hormona dolazi do trajnog prestanka menstruacije, što je i kraj reproduktivnog perioda u životu žene. Kada žena prođe kroz menopauzu, obično u ranim pedesetim, ona doživljava brojne biološke promene. 

Plodnost u velikom padu

- U medicini, menopauza je pojam poslednje menstruacije u reproduktivnom periodu žene. Kako žena biva starija, hormonske promene su sve izraženije. Prvo se primećuju promene u menstrualnom ciklusu. Posle 40. godine ovulacije su sve ređe, a ciklus je podložan raznim promenama. Vremenski razmak između ciklusa može postati kraći ili sve duži, a sami ciklusi mnogo obilniji ili sasvim oskudni. Najpre se drastično smanjuje plodnost - objašnjava dr Mima Fazlagić, specijalista ginekologije i akušerstva.

Da li sam u menopauzi?

Kada žena želi da zna da li su simptomi koji je muče deo menopauze, može da proveri na dva načina: ili u laboratoriji ili uz pomoć kućnog testa za samotestiranje. Dok se laboratorijski test radi analizom uzorka krvi, nakon čega se rezultat dobija dan kasnije, prednost testa za kućno samotestiranje je što žena u privatnosti svog doma na uzorku urina može da proveri da li ima povišene vrednosti folikulostimulirajućeg hormona (FSH), čija količina preko 25 IU/ml nedvosmisleno pokazuje da je ušla u period menopauze.

Održati dobru formu

U ovom životnom periodu, dame teško održavaju telesnu težinu. Pošto organizam troši manje energije, treba izbegavati velike količine šećera, skroba, „loših" masnoća, kao i konzumiranje alkoholnih pića. Opreznost je na prvom mestu kada je u pitanju hrana i piće koji podstiču oslobađanje kalcijuma iz kostiju. U takve namirnice spadaju kafa, gazirani napici, žestoka kapljica i so. Dobro će vam doći i hrana bogata fitoestrogenima, koji na organizam utiču slično estrogenima. Sport ili bilo koji vid rekreacije pozitivno će uticati na vaše telo i organizam. Vežbanje tri puta nedeljno podići će vam raspoloženje, poboljšati metabolizam i smanjiti rizik od bolesti srca i krvnih sudova. Svakoj ženi u menopauzi potrebna je i posebna drugačija nega kože, jer ona vremenom postaje tanja, pa su joj potrebni voda i lipidi. I kosa postaje tanja, a zbog povećanog nivoa testosterona može se desiti i da se proredi. 

 

Da vas tegobe zaobiđu

- fizička aktivnost od bar 30 minuta tri puta nedeljno

- ishrana bogata žitaricama, mahunarkama i zelenim povrćem

- odgovarajuća nega kože i kose

- prepisana hormonska supstitucija

Krivci za loše raspoloženje

- šećer, skrob

- loše masnoće

- alkoholna pića

- gazirani napici

- preteran unos kafe

 

 

Dragana Rodić