Broj 296
Početna > Lepi i zdravi > Sigurna ljubav u ludim godinama

Adolescenti i reproduktivno zdravlje

Sigurna ljubav u ludim godinama

Iako su informacije o kontraceptivnim metodama dostupnije nego ikada, statistika ukazuje da je Srbija vodeća među evropskim zemljama po broju tinejdžerskih trudnoća

Današnji tinejdžeri mnogo brže sazrevaju u odnosu na njihove roditelje i, samim tim, ranije stupaju u intimne odnose, ali dosta njih malo zna o značaju kontracepcije, zaštiti od polno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće. 

Po savet pre problema  

Prema mišljenju doktorke Ane Mitrović Jovanović, predsednice Udruženja za reproduktivno zdravlje, srž problema je u tome što adekvatna edukacija ne postoji a deca ne mogu da uče o zaštiti isključivo preko medija i interneta.

- Ogromna je razlika između čuti i znati. Adolescentkinje mi se javljaju kad je problem već tu, a ne preventive radi - kaže dr Mitrović Jovanović, naglašavajući da je hitna kontracepcija kao jedan od najboljih vidova zaštite u slobodnoj prodaji, ali se ne upotrebljava dovoljno.

Tinejdžerske zablude 

Iako je pilula „za jutro posle" izuzetno dobar i efikasan metod za zaštitu kad redovna kontracepcija zakaže ili kada se zaštita uopšte ne koristi, jedno od skorašnjih istraživanja pokazalo je da beogradski tinejdžeri žive u zabludi. Oni smatraju da će se zaštititi ukoliko je popiju pre odnosa i da štiti od polno prenosivih bolesti.

- Pilula je najefikasnija ako se popije u prva 24 sata od kritičnog odnosa, ali to ne znači da će ih zaštititi ako se u tom periodu dese dva nezaštićena odnosa, kao što mnogi tinejdžeri veruju - objašnjava dr Mitrović Jovanović. 

Šta kad kondom pukne

Doktor Zoran Stanković, šef Odeljenja za dečju i adolescentnu ginekologiju u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić", kaže da se susreće sa devojčicama od 13-14 godina koje kod njega dolaze s problemom na koji zaborave čim se izleče, a ne znaju da su stvorile rizik koji može da ih spreči da postanu majke kada to budu poželele.

- Svaka seksualno aktivna osoba uvek sa sobom treba da nosi kondom, ali ako se on ošteti, pukne ili spadne tokom odnosa, treba posegnuti za hitnom kontracepcijom. Idealno je da se pilula popije osam do 12 sati posle nezaštićenog odnosa, mada se njeno dejstvo ne gubi i kad se uzme do 72 sata od nezaštićenog odnosa - savetuje dr Stanković, a kao vid hitne kontracepcije devojkama preporučuje i spiralu stavljenu do petog dana od rizičnog odnosa. 

Zaštita kao zajednička odgovornost 

Doktor Dušan Simić, ginekolog u Savetovalištu za mlade u Domu zdravlja Niš, kaže da trećina tinejdžera s kojima se susreće dobija od svojih drugova i drugarica polutačne ili netačne osnovne informacije o zaštiti prilikom seksualnog odnosa, ali da i oni sami smatraju da kontracepcija nije stvar žene, već zajednička odgovornost. 

- Uvek im kažem da je bolje da pređu na redovnu kontracepciju umesto da prečesto koriste hitnu. Ona pored zaštite nudi dodatne pogodnosti: reguliše ciklus, ublažava simptome PMS-a i pozitivno utiče na kožu - objašnjava dr Simić.

Sve je bolje od abortusa 

Doktorka Mitrović Jovanović tvrdi da pilulu „za jutro posle" treba uzimati kada za njom postoji potreba, ali ako se koristi više od triput mesečno, može dovesti do poremećaja menstrualnog ciklusa, njegovog odlaganja ili prečestog krvarenja. 

- Ipak, pre sam za to da se pilula koristi i pet puta mesečno, nego da dođe do hirurškog abortusa - naglašava dr Mitrović Jovanović.

Maja Čanović