Broj 296
Početna > Lepi i zdravi > Protiv bolova kičme i vrata

Danska terapija

Protiv bolova kičme i vrata

Tretman podstiče rad telesnih funkcija i sposobnost tela za samoizlečenje

Body-sds (Body self development system) ili kod nas jednostavno nazvan danska terapija, namenjen je pre svega onima koji imaju određene telesne tegobe, bolove u vratu, leđima i kičmi, a ujedno se radi i na emocionalnoj ravnoteži organizma. Ovaj sistem telesne terapije, koji obuhvata preventivne i terapijske metode, prvi put se primenjuje u Srbiji a nastao je u Danskoj krajem 40-ih godina.

Bol otkriva blokadu

Veliki deo terapije se fokusira na pravilno disanje, limfni sistem, ishranu i sistem vežbi s kojima klijenti potpomažu efekat i delovanje tretmana. Body-sds je poznat po tome što radi na povezanosti između fizičkih i psihičkih problema. U toku tretmana se lokalizuju i definišu fizičke i psihičke blokade i klijentu se skreće pažnja na njihov uzrok. Terapeut daje svoje mišljenje i određena rešenja i predloge.

Ravnoteža tela i psihe

- Cilj tretmana je rad na fizičkom, emotivnom i mentalnom planu. Jer se veruje da misli i osećanja, dobra ili loša, imaju uticaj na rad ćelija u telu. Zato se fokusiramo na stvaranje ravnoteže između tela i psihe, u suprotnom dolazi do blokada koje se odražavaju na naše zdravlje - kaže dr Irena Motika.

Na tretmanu

U toku tretmana terapeut radi na mišićima, organima i zglobovima i otklanja blokade koje su prisutne u različitim delovima tela i na taj način ostvaruje optimalan protok krvi, limfe i energije u telu. Takođe, pomaže klijentu da pravilno i ravnomerno diše u toku tretmana.

Masažni deo tretmana (koji se izvodi bez ulja ili krema) sastoji se od laganog pulsiranja, pritiska i istezanja mišića i zglobova. U toku čitavog tretmana se poštuju klijentove granice i njegov integritet.

Tretman se obično završava kraćim razgovorom gde terapeut daje svoje mišljenje i moguće predloge kao npr. moguće promene vezane za ishranu i određene vežbe.

- Za većinu ljudi često je jedan tretman dovoljan da bi rešili određenu problematiku. Mnogi dolaze dva do pet puta ako problematika zahteva intenzivniji rad, a dosta klijenata dolazi i preventivno iako su rešili svoj početni problem - kaže naša sagovornica.

Kako je nastao Body-sds?

Sistem je osnovan u Kopenhagenu krajem četrdesetih godina prošlog veka. Osnivač Erland Hartung je razvio unikatan način rada s ljudskim telom. Na početku se sistem zvao Hartungova metoda. Kasnije su Erlandov sin Ole Kore Feli i unuk Bengt Valentino Andersen dalje razvili metodu koja se danas zove Body-sds. Zbog svojih fantastičnih rezultata sistem se koristi u čitavoj Danskoj. Bengt je takođe razvio više različitih oblika treninga i kurseva a 1994. godine je osnovano Body-sds trogodišnje obrazovanje. Body-sds je danas priznat sistem koji mnogi koriste u tretiranju raznih bolesti, povreda i opterećenja. U Danskoj ga preporučuju mnogi poznati glumci, muzičari, sportisti i poslovni ljudi.

Tehnika disanja

U okviru Body-sds-a preporučuje se posebna tehnika disanja. Uvek kada osetite tegobu ili nelagodnost, donjim delom stomaka udahnite kroz nos, a izdahnite na usta i pritom zamislite kao da imate rupu na grlu. Ovaj način disanja primenite svaki put kada ste uznemireni jer je koncentrisano disanje neka vrsta male meditacije.

 

Danska masaža pomaže kod sledećih tegoba:

- bolova u vratu, leđima i kičmi

- problema s varenjem

- stresa

- nesanice

Pozitivni efekti

Uz pomoć ovog tretmana postižu se:

- visok nivo energije

- harmonija tela i psihe

- unutrašnji mir

 

Žaklina Milenković