Broj 296
Početna > Lepi i zdravi > Grlo i nos na udaru

Prehlade

Grlo i nos na udaru

Oko 85 odsto slučajeva akutnog bronhitisa posledica je virusnih infekcija, dok bakterije dovode do sekundarne infekcije sluznice bronhija i pogoršavaju stanje, pogotovo kod hroničnih bolesnika

Nagla promena spoljne temperature i hladnije vreme nakon miholjskog leta pravi je košmar za organizam i imunitet mnogih. Zapušen nos, kijavica, kašalj, zviždanje u grudima samo su neki od simptoma zbog kojih bi trebalo da se obratite lekaru, ako traju više dana bez prestanka. 

Otežano disanje

Posebno trpe oni sa osetljivom sluzokožom nosa, koji bez obzira na klimatske prilike i spoljnu temperaturu često kubure s kijavicom. 

- Zapušenost nosa mnogima koji se već uveliko bore s prehladom ili nekom infekcijom disajnih organa predstavlja problem, najčešće noću. Nosna kongestija ili zapušen nos nastaje usled zapaljenja sluznice nosa, koja relativno brzo otekne i samim tim otežava disanje na nos - kaže dr Ivana Božović, lekar opšte medicine.

Bronhitis

Uporan, nadražajni kašalj s bistrim ispljuvkom, bol u sredini grudi prilikom iskašljavanja, stezanje i škripanje tokom disanja samo su neki simptomi akutnog bronhitisa. 

- Akutno zapaljenje traheje i glavnih bronhija javlja se uglavnom u toku ili neposredno posle virusnih infekcija gornjih disajnih puteva. Niske spoljne temperature pogoduju akutnom bronhitisu. Simptomi se obično javljaju brzo, i to već u roku od 24 do 48 sati. Sve počinje s dosadnim kašljem, iskašljavanjem, ali i zviždanjem u grudima i blago povišenom telesnom temperaturom. Za kratko vreme bolesnika muče glavobolja i malaskalost - objašnjava lekarka Božović. 

Obavezno mirovanje

Ako temperatura traje više dana i malaksalost vas uzme pod svoje, lekari ističu da treba nadoknaditi izgubljenu tečnost i piti dva do tri litra tečnosti (vode, sveže ceđenih sokova, čajeva) u toku dana. 

- Dijagnozu postavljamo pre svega klinički i isključujemo sve druge uzroke kašlja, kao na primer pušenje, lekovi... U zavisnosti od zdravstvenog stanja pacijenta i dužine trajanja simptoma, prepisujemo određenu terapiju antibioticima. Analgetici i antipiretici se koriste protiv bolova i za povišenu temperaturu. Tečnost je važna iz više razloga - tako se nadoknađuju elektroliti izgubljeni prilikom znojenja i smanjuje se gustina sluzi koja nastaje zbog upale, pa se ona lakše izbacuje kašljanjem - ističe dr Božović. 

Dragana Rodić