Broj 295
Početna > Lepi i zdravi > Škola nije bauk

Naučite dete da samostalno uči

Škola nije bauk

Umesto da mu pišete domaće zadatke, motivišite ga da samo i na vreme obavlja đačke obaveze
Iako je prošlo više od mesec dana od povratka u školske klupe, većina đaka još uvek ne može u potpunosti da se navikne na učenje i domaće zadatke. Ako je i vaš školarac takav, zaboravite nagovaranje, postavljanje ultimatuma i svađu sa njim. Treba samo pronaći pravi način kako da ga motivišete da svoje obaveze izvršava samostalno i na vreme.
Dnevna rutina
Vaš đak treba da se pozabavi školskim obavezama kod kuće svakog dana u isto vreme. Da li će to biti odmah nakon povratka iz škole ili tek kad se izigra i odmori, u njegovoj sobi ili trpezariji, treba da odlučite zajedno, ali kad se jednom dogovorite, ne sme da bude promena i odustajanja. Psiholozi preporučuju da je najbolje početi s pripremom svezaka i knjiga, a da se za sam kraj ostavi sređivanje radnog stola i torbe. Dok dete uči, pozabavite se sopstvenim obavezama kako biste mu primerom pokazali šta znači odgovornost prema zadacima.
Ne rešavajte njegove zadatke
Da bi dete samostalno učilo, ono mora da napravi raspored zadataka i odredi šta su mu prioriteti, a vaša jedina uloga u tome je da proverite da li je usvojilo određen sistem učenja ili ga možda treba menjati. Naravno da ćete želeti da mu pomognete svaki put kad se požali da mu ne ide i da sam ne može da napiše domaći zadatak, ali ipak se suzdržite. Bolje je da ga ostavite da malo porazmisli šta treba da uradi nego da ga navikavate da svaki put rešavate i pišete zadatke umesto njega. Ukoliko mu baš ne ide, krenite po stavkama, pitajte ga šta ne razume i postavljajte potpitanja sve dok samo ne dođe do odgovora.
Obnavljajte gradivo zajedno
Ako primetite da vam dete zaostaje sa gradivom iz nekog predmeta, poželjno je da sa njim pređete i ponovite ono što je učilo u školi. Dogovorite se kada njemu najviše odgovara da učite zajedno. Pedagozi predlažu da ponavljanje bude raspoređeno na nekoliko puta od po 15 minuta do pola sata, a vaš zadatak je da omogućite da ga ne ometaju televizor, kompjuter ili drugi ukućani. Ako mu pomažete u više predmeta, preporučljivo je da za svaki odredite poseban dan kako se detetu ne bi sve pomešalo. Ipak, dete bi trebalo ubrzo da razvije samostalnost u ponavljanju, a da ga vi samo usmeravate i eventualno propitate kad završi sa obnavljanjem.
Pohvala, a ne potkupljivanje
Slatkiši i sitni pokloni kao vid potkupljivanja da sedne da uči ili posle samog učenja nikako se ne preporučuju. Tako će jedino naučiti kako da vas ucenjuje. Umesto toga, pohvalite ga kad vidite da se trudi i kažite da će mu najveća nagrada biti odlične ocene u školi.