Broj 295
Početna > Intervju > Posao za kreativce

Kako postati aranžer u trgovini

Posao za kreativce

Bilja Lakićević radi već deset godina kao aranžer u parfimerijama Jasmin i tvrdi da je u pitanju vrlo kreativno i zanimljivo zanimanje

Da li je aranžer veza između robe i kupca?
Tačno, postoji čak definicija da je aranžer u trgovini stručnjak za osmišljavanje načina da se izložena roba dopadne kupcu. Način na koji su određeni proizvodi postavljeni u izlogu, predstavlja vezu s potencijalnim kupcima. Cilj je da roba privuče pažnju, zaintrigira prolaznika i probudi u njemu želju za kupovinom.

Koji su talenti potrebni za uspešno bavljenje ovim poslom?
Pre svega kreativnost, traganje za novim idejnim rešenjima, ali i maštovitost i osećaj za estetiku. Potrebne su i smirenost, koncentracija i spretnost.
Nažalost, poslednjih godina zanimanje aranžera polako odlazi u zaborav jer su u nekim velikim trgovinskim lancima trgovci preuzeli bavljenje našim poslom, na sreću u Jasminu nije tako. Nekada se dekor za izloge pravio ručno, što je oduzimalo dosta vremena. Danas se, u skladu s vremenom u kome živimo, štampa i potrebno ga je samo postaviti.

Da li postoje dobre i loše strane ovog zanimanja?

Naravno, dobro je to što niste vezani za jedno mesto, posao nije monoton, uvek ste pred nekim novim poslovnim izazovima i uvek možete da iskažete svoju kreativnost. Loših strana gotovo da nema. Istina, potrebna je fizička kondicija jer je za aranžiranje nekada potrebno i par sati, ali to svakako ne bih okarakterisala kao lošu stranu posla.

Koliko je vremena potrebno da bi se aranžirao izlog?

Zavisi od spretnosti, umešnosti, prakse aranžera. Nekome ko je iskusniji potrebno je dva sata da bi se posao u potpunosti obavio. Kada tek počinju da se bave ovim zanimanjem, aranžerima se dešava da im se pri samom kraju sruši čitava postavka i da moraju da krenu iz početka. Tada je to vrlo obeshrabrujuće, ali posle nekog vremena to se prepričava kao anegdota.

Žaklina Milenković