Broj 295
Početna > Lepi i zdravi > Ojačajte imunitet

U susret zimi

Ojačajte imunitet

Iskoristite jesen da što više uživate u svežem voću i povrću, šetnji i fizičkim aktivnostima u prirodi
Uprkos silnim lepim stvarima koje donosi jesen, mnogi se pribojavaju dolaska hladnijih dana zbog prehlada, gripa i sličnih bolesti. Pravilna briga o sebi i svom telu te promena životnog stila može pomoći u borbi protiv ovih bolesti.
Jedite voće i povrće
Svakodnevno jedite voće i povrće, a posebno ono koje je bogato vitaminima A, C i E. Šargarepa i zeleno lisnato povrće bogati su vitaminom A koji pomaže belim krvnim zrncima u borbi protiv infekcija. Limun, pomorandža i drugi agrumi, a zatim i paprika i brokoli sadrže vitamin C koji poboljšava apsorpciju gvožđa. Vitamin E se nalazi u orašastim plodovima i semenkama, a pomaže u borbi protiv gripa i infekcija disajnog sistema.
Obavezni proteini
Hrana bogata proteinima pomaže u borbi protiv virusa i bakterija. Naime, antitela su načinjena od proteina, a namirnice bogate proteinima sadrže sastojke koji poboljšavaju imunitet. Jedite goveđe i svinjsko meso, mahunarke, soju i morske plodove jer oni sadrže cink, mineral koji pomaže u proizvodnji belih krvnih zrnaca koji se bore protiv infekcija. Orašasti plodovi takođe su dobar izvor proteina i magnezijuma.
Uzimajte i vitamin D
Nedostatak vitamina D može izazvati astmu, neke autoimune bolesti i veću podložnost virusnim infekcijama. Iako ga sadrže neke prehrambene namirnice (mleko, jaja, jetra), sunčeva svetlost je najveći izvor ovog vitamina.

Tokom zime preporučljivo je uzimati dodatke koji sadrže ovaj vitamin zbog smanjenog izlaganja suncu.
Maslinovo ulje i beli luk
Maslinovo ulje sadrži zdrave masne kiseline koje poboljšavaju imunološku funkciju. Beli luk stimuliše proizvodnju belih krvnih zrnaca i povećava učinak antitela. Beli luk deluje i kao antioksidant koji smanjuje nastanak slobodnih radikala u krvotoku i štiti od mnogih bolesti.
Umerena fizička aktivnost
Pored zdrave i redovne ishrane, jačanju organizma pomaže umerena fizička aktivnost koja troši višak masnih naslaga, poboljšava prokrvljenost tkiva i organa, povećava disajni volumen i deluje povoljno protiv kardiovaskularnih i reumatskih oboljenja. U poslednje vreme naročito se govori o povoljnom dejstvu fizičke aktivnosti na osteoporozu, jer se na taj način stimuliše jačanje kostiju i ugrađuje se kalcijum.
Izbegavajte alkohol
Iako je crno vino dobro za organizam, preterivanje u alkoholu šteti imunološkom sistemu. Istraživanja pokazuju da preterano ispijanje alkoholnih pića dovodi do veće osetljivosti na prehlade i virus gripa.