Broj 295
Početna > Lepi i zdravi > Konjski rep u službi zdravlja

Rastavić

Konjski rep u službi zdravlja

Kupkama od rastavića izlečićete gnojne upale, fistule, zanoktice i ispucale pete, a ispiranjem čajem oslobodićete se raznih osipa na koži

Biljka, u narodu poznata i kao konjski rep i preslica, koja podseća na mali bor ili jelku, potomak je preistorijskog drveća, iako sama ne dostiže više od 80 centimetara. S obzirom na to da postoji više otrovnih vrsta, u medicini se koristi samo poljski koji ćete prepoznati po listićima s nagore okrenutim vrhovima.

Za jače kosti
Nemojte da vas zavara opor i neprijatan ukus čaja jer je, zahvaljujući silicijumskoj kiselini i kalcijumu, nezamenljiv za kostobolju, lečenje preloma, uganuća i obnavljanje hrskavice. Nivo silicijuma u kostima s godinama opada pa je čaj prirodna zamena za ovaj materijal. Za jake kosti preporučuje se i sok dobijen ceđenjem 10 kašika svežih listova koji se uzima po pola kašičice svakog jutra na prazan želudac. Osim toga, jača ligamente i tetive, a damama je tonik posebno zanimljiv, kao i čaj koji podmlađuje kožu i zateže bore. Pored toga, kupkama od rastavića izlečićete gnojne upale, fistule, zanoktice i ispucale pete, a ispiranjem čajem oslobodićete se raznih osipa na koži.

Razbija kamen u bubregu
Prehladu bešike praćenu bolovima ništa ne leči kao popareni rastavić. Treba samo da se umotate u bademantil desetak minuta, pustite da para deluje na bešiku i posle nekoliko ponavljanja neprijatni simptomi će nestati. Za kamen i pesak u bubregu preporučuju se sedeće tople kupke, pijenje toplog čaja i zadržavanje mokraće koja se kasnije izlučuje pod pritiskom. Mokrenje u krevetu se leči čajem od rastavića i kantariona, a starijim ljudima vruće obloge će olakšati izmokravanje i ublažiti bol.

Čistač krvi
Posle korišćenja tinkture dobijene od svežih rastavića potopljenih u etanol više nećete imati problema s malokrvnošću jer pospešuje stvaranje eritrocita, ali se ona takođe koristi za bolje varenje, protiv čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Rastavić pročišćuje krv i pomaže kod zakrečenja arterija, visokog pritiska i poteškoća u pamćenju, pravi je spas i za pluća jer leči tuberkulozu, upalu pluća i bronhitis, ali i dobro sredstvo za prevenciju kancerogenih oboljenja.

Za imunitet
Tri kašike suvih listova rastavića usitnite u avanu da dobijete fini prašak i uzimajte po pola kašičice pre jela svako jutro i veče

Tonik za problematičnu kožu
Četiri kapi etarskog ulja ruzmarina rastvorite u 20 mililitara tinkture rastavića, promućkajte, dodajte 80 mililitara destilovane vode i opet promućkajte. Ovaj tonik se koristi za čišćenje nečiste masne kože sa aknama, bubuljicama i proširenim porama i nanosi se na kritična mesta tamponom vate namočenom u tečnost.

Protiv bolova
Dobro opran svež rastavić gnječite na dasci sve dok se ne pretvori u kašu, a zatim uvijte u gazu i stavite na bolno mesto.

M. Č.