Broj 295
Početna > Planeta > Heroj planete

Feliks Baumgartner

Heroj planete

Posle istorijskog skoka s 39 kilometara Austrijanac Feliks Baumgartner najavio je da se povlači iz ovog opasnog posla, kao i da će se u budućnosti posvetiti pilotiranju
Feliks je rođen 20. aprila 1969. u Salcburgu u Austriji. Kao dete sanjao je da će jednog dana leteti helikopterom, a sa samo pet godina nacrtao je sebe kako lebdi sa padobranom dok ga na zemlji čeka porodica. „Taj crtež sam dao mami koja mi ga je posle mog prvog skoka 1986. godine vratila. Zanimljivo je kuda vaše misli i vizije mogu da vas odvedu ako ste koncentrisani i ne odustajete, ma kako bilo teško."
Kao dečak, obožavao je da se penje po drveću i neprestano je tražio od roditelja i rođaka da ga „bacaju u vazduh". Kada je roditeljima, majci Evi i ocu Feliksu Senioru, saopštio da želi da bude kaskader rekli su mu da bi bilo bolje da se ugleda na brata Gerarda i nađe pristojan posao. Poslušao ih je i završio je školu za automehaničara i kuvara, ali se u šesnaestoj godini učlanio u jedan padobranski klub. Sa 18 godina otišao je u vojsku gde je prošao obuku za padobranca. Nakon samo dve godine, skokom sa mosta u Zapadnoj Virdžiniji postao je svetski šampion. Narednih nekoliko godina skakao je s najneverovatnijih mesta na svetu i rušio rekord za rekordom. U Panami su ga uhapsili, 1999. godine skočio je s ruke Isusa Hrista u Rio de Žaneiru, a onda i sa do tada najviše zgrade na svetu, 509 metara visoke kule Tajpej u Tajvanu.
Na vrhu sveta
Kako je na Zemlji ostalo malo mesta s kojih bi mogao da izvodi ekstremne skokove, najveća želja postala mu je rušenje svetskog rekorda u skoku s neba. Taj rekord je 1960. godine zabeležio Amerikanac Džo Kitindžer, koji je skočio sa 31.000 metara. „Ja ću srušiti njegov rekord", rekao je pre nekoliko godina i od tada je ceo svoj život podredio tom cilju. Kitindžer mu je postao mentor, roditelji najveća podrška, a od 2006. njegov najstrastveniji navijač je njegova devojka Nikol Etl. „Sve što radim u životu, radim iz inata. Kada mi neko kaže da nešto ne mogu, onda u meni proradi neverovatan inat i želja da pokažem da nije u pravu. Avantura i strast nemaju cenu", rekao je jednom. Feliks je 14. oktobra izveo dosad nezabeleženi skok sa visine od 39.045 metara i bezbedno se prizemljio u pustinji u Novom Meksiku. On je postavio tri rekorda - za najveću brzinu u slobodnom padu, skok s najviše visine i najduži slobodni pad bez stabilizujućeg padobrana, ukupno 4 minuta i 20 sekunde. Čovek koji je ušao u istoriju rekao je da je najuzbudljiviji trenutak cele misije bio kada je stajao „na krovu sveta", a otkrio je i šta mu je tada prolazilo kroz glavu. „Stajao sam na vrhu sveta, ponizan. Tada postaneš toliko skroman, zaista ne razmišljaš o obaranju rekorda. U tom trenutku sam samo razmišljao o tome da se vratim živ. Ne želiš da pogineš pred svojim roditeljima i tolikim ljudima", rekao je Baumgartner i dodao: „Za ovo sam se pripremao sedam godina. Iako sam imao malih problema, na kraju sam odlučio da skočim i bila je to prava odluka", rekao je Feliks koji je dan pre skoka jeo hranu s niskim sadržajem vlakana, jer se brzo vari i ne izaziva gasove, a dva sata pre skoka udisao je kiseonik kako bi smanjio nivo azota u krvi.

Povlačim se
Posle istorijskog skoka sa visine od 39 kilometara, Feliks je najavio da se povlači iz opasnog posla i da želi posao pilota helikoptera. „Povlačim se iz ovog opasnog posla. Želim da pronađem lep, pristojan posao kao pilot helikoptera. Boriću se protiv požara i spasavaću ljude. Bez i-mejlova, bez telefona", rekao je. O njegovom privatnom životu malo se zna osim da je šest godina u vezi sa Nikol Etl, bivšom gimnastičarkom i mis Donje Austrije. Kako je i sama u sportskim vodama, Nikol se ne boji visina, pratila ga je u helikopterima prilikom njegovih podviga i bila mu najveća podrška tokom priprema za skok iz svemira. „Laknuće mi kad ga budem videla ovde kako stoji preda mnom", rekla je novinarima okupljenim u Rozvelu koji su čekali da 43-godišnji Austrijanac uđe u istoriju. „Voleo bih da joj budem od sada 'normalan' dečko i zato ću sada da se povučem", rekao je Baumgartner. Kako strani mediji pišu, par planira i venčanje 2013. godine.
M. P.