Broj 294
Početna > Lepi i zdravi > Zavodljivi ukus Azije

Dani kineske kuhinje

Zavodljivi ukus Azije

Na kulinarskoj promociji našli su se egzotični specijaliteti neobičnih kombinacija poput račića s glazurom od meda, čilija i đumbira

Riblji fileti s pečurkama i Jin Hua šunkom, biftek sa šparglom i čilijem - pripremljen u tradicionalnom voku, račići s glazurom od meda, sa čilijem i đumbirom samo su neki od gurmanluka koji se nalaze na meniju kulinarske promocije Made in China u restoranu Metropolitan Grill hotela Hajat ridžensi.

Prolećne rolnice

Ljubitelji kineske kuhinje imaće prilike da do 22. oktobra uživaju u zavodljivom ukusu azijskih specijaliteta. Za brojne gurmanluke i tradicionalne kineske specijalitete najzaslužniji je čuveni šef kuhinje Kent Jin Ćeng (Kent Jin Qiang) i njegov pomoćnik Robin Luo. Među egzotičnim desertima neobičnih kombinacija našle su se prolećne rolnice od čokolade i banana u sosu od kajsija, kolači od oraha i kikiriki-putera sa sladoledom od ličija i maline i puding od manga.

Čuvena pekinška patka

- Za ovu priliku pripremio sam naše tradicionalne specijalitete, poput čuvene pekinške patke, kuvane piletine u sosu od susama i kikirikija s malo začina. Svaki deo Kine ima nešto specifično, na jugu se pripremaju ljuta jela, u Pekingu su začinjenija a u Šangaju preovlađuje slatka kuhinja. Preporučujem i prolećne slane rolnice, prženi pirinač čao fang koji se svuda priprema drugačije, s piletinom, ribom ili povrćem i jajima, zavisno od kraja Kine. Čuvene pekinške nudle se takođe pripremaju na specifičan način i serviraju se s posebnim prilogom od povrća, kikirikija ili mesa, zavisno od ukusa - kaže Kent Jin Ćeng.

Zdrava kineska hrana

Prema njegovim rečima, ranije su se kineska jela pripremala s dosta ulja ali danas sve manje, a brza priprema povrća doprinosi da se sačuva kvalitet hrane. - Probao sam i vaše specijalitete, jela s roštilja, svinjetinu, jagnjetinu i oduševljen sam srpskom kuhinjom - kaže naš sagovornik.

 

Simbolika hrane

Kineska kuhinja je tokom vekova postala nezaobilazan deo kineske kulture, ne samo u toj mnogoljudnoj zemlji već i u celom svetu, pa tako i kod nas. Karakteristika ove kuhinje je kombinacija različitih ukusa, boja i mirisa. U kineskoj kulturi hrana je sredstvo za postizanje zdravlja i umetnost simbolike.

Služe se crne alge koje simbolizuju bogatstvo, jaja za plodnost, a piletina za dobar brak. Konzumiranje raznovrsne hrane u većim količinama i u svim kulinarskim kombinacijama, jedna je od komponenti ovdašnje kulture življenja.

 

Kineski štapići

Kineska kuhinja mnogo toga deli s kulinarskim nasleđem ostalih delova istočne Azije, posebno japanskom, singapurskom i vijetnamskom. Originalno, jela se na sto donose u tanjirima koji se slažu po sredini stola, a okupljeni oko stola slobodno štapićima uzimaju iz zajedničkih posuda. Geografske i kulturološke razlike podelile su kinesku kuhinju u glavnih „osam kuhinja" (prema mestu nastanka), „četiri ukusa" (slano, slatko, kiselo i ljuto), no postoje i podele prema regionima. 

 

Žaklina Milenković