Broj 294
Početna > Lepi i zdravi > Signali koji upozoravaju

Simptomi bolesti u ogledalu

Signali koji upozoravaju

Oblik i izgled lica, kao i boja tena, mogu da otkriju zdravstveno stanje brojnih organa u telu, dok fleke, bubuljice i mladeži ukazuju na određene tegobe i bolesti

Ako vaša koža postane isušena, počne da svrbi ili da se ljušti, verovatno se radi o lišajevima. Mogu se pojaviti bilo gde na telu, ali najčešće se javljaju na laktovima, zglobovima i iza kolena. U retkim slučajevima, ovakve pojave mogu da ukažu i na probleme s jetrom. Ukoliko primetite da je vaša koža promenila boju, poprimila narandžastu ili žućkastu nijansu, verovatno se radi o preteranom unosu hrane koja sadrži beta-karoten (šargarepa, pomorandža i ostalo voće i povrće narandžaste i žute boje). Umorna i pepeljasta koža znak je dehidracije i nedostatka vode u telu.

Kosa

Pojava preuranjenih sedih dlaka je znak da vam nedostaje vitamin B12 koji je, između ostalog, i zaslužan za rast zdrave kose. Ako vam je kosa iznenada oslabila i postala tanka, možda se radi o nedostatku unosa nekih minerala. Sa ovim problemom najčešće se bore žene u pre i post menopauzi.

Obrve

Ukoliko vam se obrve iznenada prorede, možda se radi o smanjenoj aktivnosti štitaste žlezde, koja proizvodi hormon nužan za rast dlačica. Pored toga, simptomi mogu biti i isušenost kože, gubitak težine i stalan osećaj umora.

Oči

Primetite li crvenilo i izraženije kapilare na beonjači verovatno se radi o iritaciji ili infekciji oka. Bacite svu kozmetiku stariju od šest meseci! Ukoliko se stanje ne promeni kroz nekoliko dana obratite se lekaru jer se možda radi o težim infekcijama ili bolestima oka. Podočnjaci mogu da budu znak anemije, a isto to pokazuju i bledunjavi kapci koji su izgubili ružičastu boju. Bled izgled nastaje zato što telu nedostaje crvenih krvnih zrnaca. Stanje možete popraviti povećanim unosom gvožđa. Ako vam nekoliko dana zaredom titra oko, verovatno se radi o manjoj prehladi živca ili očnog mišića. Takođe, titranje oka može biti izazvano i nedostatkom magnezijuma. Umorni i spušteni kapci najčešće znače pospanost, a njihov uzrok može biti loše osvetljenje ili preterano sedenje za kompjuterom. Vežbe za oči mogu da ojačaju očne mišiće i spreče spuštanje kapaka.

Usta

Krvarenje iz usta može nastati zbog loše oralne higijene, ali i usled prekomernog konzumiranja loše hrane, previše alkohola i cigareta. Ukoliko primetite da su vam zubi oštriji, može da se desi da njima škrgućete u snu. Struganje zubima ne samo da utiče na zube već može izazvati glavobolje, mišićnu napetost i bolove u vilici. Posetite svog zubara, koji će vam preporučiti nošenje zaštite za zube preko noći.

Usne

Ponekad je anemija razlog ispucalih i isušenih usana. Ali, to može biti upozoravajući znak dijabetesa ako ide uz druge simptome, poput gubitka težine i češće potrebe da urinirate. Blede usne su znak nedostatka gvožđa, ali i srčanih ili plućnih tegoba jer se zbog njih smanjuje dotok kiseonika u krvotok.

Koža

Umorna i pepeljasta koža znak je dehidracije i nedostatka vode u telu

Blede usne

Blede usne su znak nedostatka gvožđa, ali i srčanih ili plućnih tegoba jer se zbog njih smanjuje dotok kiseonika u krvotok

M. P.