Broj 294
Početna > Lepi i zdravi > Pomoć kod prvih zubića

Homeopatija

Pomoć kod prvih zubića

Registrovani homeopatski preparati namenjeni deci, pripremljeni na mineralnoj i biljnoj osnovi, stigli su i u Srbiju

Homeopatski preparati za najmlađe konačno su se pojavili na srpskom tržištu. U pitanju su preparati na biljnoj i mineralnoj bazi i pospešuju opšte zdravlje, otklanjaju grčeve, nadimanja, iritantnost i povišenu temperaturu prilikom nicanja zuba i druge tegobe koje se javljaju kod beba i dece.

Od prvog dana života

- Ovi preparati su za široku upotrebu, biljnog porekla, dokazano efikasni i mogu da se koriste od prvog dana života. Mogu da učine mnogo toga dobrog. Kod svega osam odsto konzumenata homeopatskih lekova nije primećeno poboljšanje stanja - kaže dr Nona Petrova, pedijatar i član Evropske koalicije za homeopatske i antropozofske medicinske proizvode.

Potpuno sigurni

Preparati mogu da se daju i bebama i deci, nemaju štetne posledice, a osim što mogu da poboljšaju opšte zdravlje, mogu da otklone grčeve u stomaku, nadimanje, povišenu temperaturu prilikom nicanja zuba i druge tegobe koje se javljaju kod dece tokom prvih godina po rođenju.

Preporučuje se i kod problema spavanja, hiperaktivnog ponašanja, oslabljene koncentracije. Preparati su potpuno sigurni, dobijaju se bez recepta, ali je ipak potrebno konsultovati dečjeg lekara.

Uzrok grčeva kod beba

- Deca su doskora pogrešno tretirala raznim čajevima, kimom i slično kada bi imala gasove ili nadutost, a sada se zna da su tegobe posledica centralnog nervnog sistema koji ne može brzo da se adaptira na spoljašnju sredinu - kaže prof. dr Branimir Nestorović, načelnik Odeljenja za pulmologiju i alergologiju Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

Prema njegovim rečima, uzrok grčeva kod beba je tek nedavno otkriven. Naime, dosad se smatralo da grčevi kod beba nastaju zbog sazrevanja creva, međutim reč je o nesazrevanju centralnog nervnog sistema, tačnije o protestu zbog izlaska iz materice. Zato bebe treba grliti i maziti.

Lečenje biljem

Homeopatija u svetu zauzima drugo mesto po broju korisnika, iza klasične medicine. U Srbiji, iako još ne postoji dovoljno razvijena svest o homeopatiji, građani sve češće pribegavaju lečenju na bazi bilja. Ovakav vid lečenja nastao je pre dva veka u Nemačkoj, a u Srbiji je uveden 2006. godine

Kako homeopatija pomaže

Homeopatski lek stimuliše bebine snage da se izbori s bolešću, a pritom ne izaziva alergijske reakcije, kao penicilin ili neki drugi antibiotici. Uzimajući homeopatske lekove, postepeno se eliminišu uzroci oboljenja (a ne samo tegobe), što daje dugoročnije rezultate i povećava šanse za uspeh. S vremenom ćete primetiti da dete sve ređe oboleva, da mu se apetit popravlja i da mnogo bolje spava nego ranije.

Protiv noćnog buđenja
Stanja koja se uspešno leče homeopatskim lekovima:

- stomačni grčevi
- učestale prehlade
- gnojna angina
- bronhitis, astma
- bolovi i neprijatnosti pri nicanju prvih zubića
- nesanica, učestalo buđenje noću
- noćno mokrenje
- strahovi
- slab napredak i razvoj
- mucanje

Za bolji san

Ako je beba nervozna dok joj rastu zubići, homeopatski preparati su veoma delotvorni. Uopšteno, preporučuju se za decu koja su osetljiva, loše spavaju i često se bude noću (iz različitih razloga).

- Ako je dete nemirno i plašljivo, ne možete ničim da mu ugodite i često mu se dešava da besni i negoduje, homeopatski lek je pravi izbor u takvom slučaju.

Žaklina Milenković