Broj 294
Početna > Putovanja > Od Zlatibora do bohinja

Putujte s nama

Od Zlatibora do bohinja

U okviru 45. međunarodnog sajma turizma u Novom Sadu, predstavljena je jesenja i zimska ponuda planinskih i banjskih centara. Cene smeštaja će biti na nivou prošlogodišnjih, a hotelijeri nude i povoljne vikend-aranžmane.

Zlatibor

Sunce i zlatne boje jeseni očekuju turiste na Zlatiboru. Organizovane su pešačke i biciklističke ture, a mlađima su namenjene i adrenalinske ture, poput snalaženja na planini. Stopića pećina takođe privlači veliki broj gostiju. Pećina je prohodna 350 metara do vodopada koji se nalazi unutar same pećine. Popularne su i panoramske vožnje žičarom i obilasci vidikovca na samom Torniku. Cene su vansezonske i polupansion je od 2.200 do 4.500 dinara u luksuznim 

hotelima. Za zimsku sezonu uređene su staze na ski-centru Tornik a hotelijeri već nude novogodišnje trodnevne aranžmane s polupansionskom uslugom po ceni od 10.500 dinara. 

Kopaonik

Veliki deo hotelskog smeštaja na Kopaoniku je rasprodat za predstojeću zimsku sezonu. Pored domaćih gostiju, najavljen je dolazak ruskih turista - kaže Nenad Ostraćanin, direktor Turističke organizacije Raška. Na Kopaoniku je krajem septembra otvoren Bike park koji se sastoji iz tri staze za spust u dužini od pet kilometara. Staze su opremljene odgovarajućim preprekama a u planu je i izgradnja staze za Svetski kup. Do tada će ljubitelji planinskog biciklizma uživati u stazama od kojih je prva prilagođena deci i početnicima, druga staza je srednje težine dok će treću moći da koriste samo najiskusniji. Širina staza varira od 60 santimetara do 120 santimetara. Na pojedinim deonicama su zemljani talasi, zavoji, drveni mostovi, skokovi i prepreke.

Slovenija

Bohinj s okolinom je pravi raj za aktivnu razonodu zato što svojim jedinstvenim položajem u okviru Triglavskog narodnog parka pruža brojne mogućnosti za najrazličitije sportske aktivnosti. Mesto je idealno za odmor i u ovo doba godine kada se nude planinarske ture, jahanje konja, porodične biciklističke ekspedicije, plovidba čamcem po jezeru. Za zimsku sezonu Bohinj nudi 35 kilometara skijaških staza, staze za skijaško trčanje, sankanje, klizanje, dečji vrtić na snegu, ski-rafting - kaže direktorka Turističke organizacije Bleda Eva Štraus Podlogar. Zimski sportovi imaju dugu i bogatu tradiciju u Bohinju. Alpski skijaši i snouborderi mogu da biraju između četiri ski-centra. Borderi takođe mogu da uživaju u snoubording parku na Vogelu, sve popularnijem među ljubiteljima zimskih sportova. U jesenjoj ponudi je dvodnevni polupansionski smeštaj od 75 evra u hotelima s tri zvezdice a u glavnoj sezoni 190 evra u hotelima sa četiri zvezdice gde je u cenu uključen i ski-pas. Turiste privlači i bogata gastronomska ponuda, bohinjski sir, poznata kranjska kobasica i čuveni liker od borovnice. 

Jahorina

Na Jahorini je ovih dana sve u znaku pripreme za zimsku sezonu. Dnevna karta skipasa je 16 evra, a polupansion u hotelima košta od 25 evra do 80 evra, zavisno od vrste smeštaja. Prema prognozama meteorologa, trebalo bi da bude dosta snega, što obećava uspešnu zimsku sezonu na Jahorini. Pored skijanja, ljubitelji Jahorine mogu da posete i čuvenu pećinu Orlovaču i obližnje Sarajevo s brojnim turističkim znamenitostima, Ilidžom iTrebevićem.

 

Žaklina Milenković