Broj 294
Početna > Lepi i zdravi > Mislite na svoje grudi

Mesec borbe protiv raka dojke

Mislite na svoje grudi

Zbog bojazni od odlaska kod lekara, nedovoljne informisanosti, ali i zanemarivanja sopstvenog zdravlja, mnoge žene se suoče s dijagnozom kada bolest već uzme maha

Prema postojećim podacima, u Srbiji se godišnje otkrije rak dojke kod 4.600 žena, od čega čak 1.600 ima smrtni ishod. Lekari ističu da su redovni pregledi najbolji način za očuvanje zdravlja. Rano otkrivanje i lečenje daju najbolje šanse za izlečenje raka dojke. Ako se bolest otkrije na vreme, izlečiva je u oko 90 odsto slučajeva.

Mamografja

Trenutno najefikasniji metod za rano otkrivanje raka dojke je mamografija. Svaka žena do četrdesete godine, bar jednom treba da ode na mamografiju, iako se preporučuje da se od 35. godine jednom godišnje odlazi na pregled. Pedesetogodišnjakinjama se mamografija savetuje na svake dve godine, a kod žena kod kojih postoje genetske predispozicije i češće. Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se mogu otkriti tumori i druge promene u grudima, čak i u stadijumu kada još ne daju kliničke znake i simptome. Savremena mamografska oprema koristi izuzetno male doze zračenja koje ne mogu da naškode. Pre mamografskog pregleda obavezan je klinički pregled dojki kod edukovanog lekara.

Ultrazvuk

Ultrazvučni pregled predstavlja propuštanje ultrazvučnih talasa visoke frekvencije kroz tkivo dojke. U zavisnosti kroz kakvu gustinu tkiva prolaze, takva slika se i dobija. Takav pregled je potpuno neškodljiv i često neophodan deo kod dijagnostike promene u dojkama.

Rano otkrivanje u tri faze

I. Od 20. godine: mesečni samopregled dojki uvek u istoj fazi menstrualnog ciklusa (10. dan od početka menstruacije);

II. Od 30. godine: rutinski samopregled dojki, jednom mesečno uvek u istoj fazi menstrualnog ciklusa (10. dan od početka menstruacije) i klinički pregled dojki (pregled dojki kod lekara);

III. Od 40. godine: rutinski samopregled dojki, jednom mesečno uvek u istoj fazi menstrualnog ciklusa (10. dan od početka menstruacije), ako nema ciklusa, onda se izabere jedan datum u mesecu pa se samopregled obavlja svakog meseca na taj datum, uz klinički pregled dojki jednom u dve godine kod lekara uz preporučeni ultrazvuk i mamografijsko snimanje.

Budimo zajedno

Tokom oktobra, meseca borbe protiv raka dojke, Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo zajedno", realizovaće niz aktivnosti čiji je cilj podizanje svesti žena o značaju preventivnih pregleda.

- U Srbiji se obolele žene uglavnom, zbog neznanja i neobaveštenosti, osećaju zapostavljenim i obeleženim. Iz straha od odbacivanja, lečene žene često odbijaju da pruže podršku obolelim ženama i podele sa njima neprocenjiva iskustva i savete - objašnjava Jasmina Lukić, predsednica Udruženja „Budimo zajedno" i dodaje da je cilj oktobarske kampanje edukacija žena o značaju redovnih pregleda, kao i zdravog načina života, ali i skretanje pažnje javnosti na obolele i psihološku podršku koju im je neophodno pružiti tokom lečenja.

Put do izlečenja

Za žene iz Udruženja obolelih i lečenih od karcinoma dojke dva puta mesečno Dragana Bačanek, životni trener, drži programe pozitivnog stava koji vodi na putu ka ozdravljenju. Drugi je radionica tehnike relaksacije gde se rade tehnike disanja, objašnjava značaj relaksacije i njen uticaj na naše zdravlje. Pored toga, radi se i vizuelizacija pri čemu obolela sebe zamišlja kao zdravu i veselu osobu, punu životne radosti. (www. budimozajedno. rs)

- Kada se javi bolest, najbitnija je naša odgovornost. Smenjuju se osećanja straha, razočaranja, besa, a često su ljudi i pasivni. Najradije bi da odgovornost prebace na lekara i nisu spremni na promene u životu. Bolest nas, međutim, dovodi do stanja kada moramo da se preispitujemo, analiziramo loše životne navike i prinuđeni smo na promene - objašnjava Dragana Bačanek.

 

Znaci upozorenja
-otvrdlina, čvorić ili zadebljanje
- oticanje, vruće tačke, crvenilo ili tamnija koža
- promena veličine ili oblika
- stvaranje jamica ili nabiranje kože dojke
- svrab, ljuštenje pokožice ili osip na bradavici
- uvlačanje bradavice ili drugih delova dojke
- sekret iz bradavice koji se iznenadno javi
- pojava novog bola koji se ne povlači

Saveti za zdrave grudi
- redovan medicinski pregled
- češći samopregled dojki
- ishrana bogata voćem i povrćem
- kontinuirana fizička aktivnost
- periodično merenje telesne težine
- izbegavanje cigareta i alkohola

D. Rodić